Cene mesa KONAČNO padaju, ali ne i cene ostale hrane

Cene mesa KONAČNO padaju, ali ne i cene ostale hrane

cene-hrane

Račun - ©Pixabay

Cene mesa su pale u poslednjim nedeljama u 2021, ali je inflacija hrane ponovo porasla, na godišnju stopu od 6,3% u Evropi. Ukupna stopa inflacije u SAD od 7% u poslednjih 12 meseci bila je najviša od juna 1982.

Godišnja stopa inflacije hrane je u porastu od prošlog juna, kada je iznosila 2,4%. Visoke cene mesa bile su vodeći faktor. Stopa inflacije prehrambenih proizvoda je porasla za 0,2 % u odnosu na novembarsku stopu od 6,3%. Cene prehrambenih proizvoda porasle su za 6,5% tokom godine, više od četiri puta više od uobičajene stope od 1,5%. Ubedljivo najveći porast je bio indeks za meso, živinu, ribu i jaja, koji je porastao za 12,5% tokom godine uprkos padu u decembru.

Cena hrane van kuće, koja uključuje obroke u restoranima i hranu za poneti porasla je za 6% tokom godine.

Poziv EU za promene i nezavisna predviđanja

Oko 20 zemalja EU pozvalo je Evropsku komisiju da pokrene strukturu podrške sektoru proizvodnje svinja. Evropski komesar za poljoprivredu, Januš Vojčehovski, nazvao je situaciju „veoma teškom“ i sastao se sa ministrima poljoprivrede kako bi rešili problem.

Istovremeno, odbor za razvoj poljoprivrede i hortikulture Velike Britanije izvestio je da se predviđa da će izvoz u 2021. biti 6% veći nego u 2020. godini. Takođe, očekuju da će sledeće godine isporuka u Aziju porasti za još 7%, ali i da će se potrošnja svinjskog mesa u EU do kraja ove godine povećati za 0,6%. Međutim, isto tako se predviđa pad od 1,2% sledeće godine jer se usporava proizvodnja, a izvoz raste.

Iz svega deluje da će cene prasadi i svinjskog mesa u Evropi ostati niske još izvesno vreme.

Cene mesa i u Njujorku pale

Nakon višemesečnog rasta, cene mesa u Njujorku konačno padaju u prodavnicma i supermarketima, ali druge osnovne namirnice postaju sve skuplje.


Cene mesa, živine, ribe i jaja pale su od novembra do decembra za 0,4 odsto, pokazuju podaci Zavoda za statistiku rada. U okviru te kategorije, meso je ukupno palo za 0,9% — sa goveđim i telećim za 2%, svinjskim kotletima za 1,1% jeftinijim, a hot-dogovima za 1,5%. Međutim, nisu svi pojedinačni mesni proizvodi pojeftinili. Kobasice su u decembru poskupele za 1,4%, meso za ručak poskupelo je za 2,7%, a piletina za 0,3%. Gledajući u protekloj godini, meso, živina, riba i jaja poskupeli su za 12,5 odsto, dok su govedina, teletina i slanina porasli za 18,6 odsto.

Iako je bilo reči o tome da su cene blago pale krajem 2021. godine, najnoviji podaci nam govore suprotno, jedino su pale cene mesa.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica