19. futoška Kupusijada 2. i 3. novembra

19. futoška Kupusijada 2. i 3. novembra

Ovogodišnja, devetnaesta po redu Kupusijada održaće se 2. i 3. novembra u Futogu.

Futoška kupusijada @telegraf.rs

Za razliku od drugih kupusijada koje se organizuju u Srbiji, Futoška kupusijada je manifestacija posvećena isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.

Istom prilikom promovisaće se i projekat Futoški kupus – Brend Srbije kroz predstavljanje privrednih potencijala Futoga, lokalnih običaja i turističke ponude sela, sa akcentom na pripremanju jela od futoškog kupusa.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Novi Sad, a organizatori su MZ Futog, Kulturni centar Mladost, Udruženje Futoški kupus i Poljoprivredna škola sa domom učenika Futog.

Program manifestacije:

Petak 2.11.

Osnovna škola “Miroslav Antić” je domaćin “Mini Kupusijade” – danu posvećenom futoškom brendu koji će okupiti decu iz futoških škola i vrtića.

Subota 3.11.


Program u subotu 3. novembra počinje za takmičare u kuvanju jela od kupusa u jutarnjim časovima.

Takmičenje u kuvanju slatkog kupusa i kiselog kupusa i izbor najteže glavice futoškog kupusa uvek privlači veliki broj takmičara. Svako može da učestvuje u ovom takmičenju, a potrebno je da se prijavi Mesnoj zajednici Futog na broj 021/895-077.

U okviru Kupusijade, održaće se i 9. Susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije i Izložba pod nazivom Riznica ukusa gde će se predstaviti proizvodi koji su mapirani u okviru projekta Terra Madre Srbije Slow Food pokreta. Ovom manifestacijom želimo da se osvrnemo na dugu tradiciju čuvenog Futoškog vašara, koji je kroz vekove predstavljao mesto susreta različitih kultura.


Posetioci će moći, uz pesmu i igru, da uživaju u specijalitetima od kupusa, obiđu štandove izlagača – proizvođača tradicionalnih proizvoda i kupe futoški kupus i čuvenu sarma od futoškog kupusa po povoljnim cenama.

Izvor: Facebook event


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica