Proizvodnja lešnika ipak može biti isplativa, ali tržište najveći problem

Proizvodnja lešnika ipak može biti isplativa, ali tržište najveći problem

Nemanja Čorak iz Novih Karlovaca na svom imanju proizvodi lešnik koji je ove godine puno rodio. Kakve uslove traži ova voćka i da li je na kraju isplativo uzgajati je saznajmo iz prve ruke od ovog mladog momka.

“Zasad smo podigli 2016.godine, moj kum i ja smo došli na ideju da posadimo nešto od voća i odluka je pala na lešnik. Lešnik nije lako kvarljiva roba, ne traži posebne uslove čuvanja, može dugo da se čuva i ima dobru cenu na tržištu. Jedino što je problem jeste što se na rod čeka malo duže”, kaže Nemanja Čorak iz Novih Karlovaca.

Ipak, nakon pet ili šest godina Nemanja je ubrao svoj prvi rod, i od tada je prošlo još nekoliko godina, ali on se nimalo ne kaje i sasvim je zadovoljan svojom odlukom. Kao i kod svake biljke kada je reč o održavanju, potrebno je rada i truda i mala pomoć stručnjaka za zaštitu i negu ove rodne biljke.

Često kada se neko odlučuje da podigne zasad lešnika misli da tu ima malo posla, ali činjenica je da on iziskuje orezivanje, košenje, zaštitu i sve što je potrebno za jednu biljnu vrstu.

Kada prikupe lešnike porodica Čorak ga pakuje i dalje distribuira. Pre toga je potrebno odvojiti loše i kvarljive lešnike i onda se pakuju u džak na sušenje. Prema porudžbinama na svojoj krckalici skidaju ljuske i pakuju, onda šalju na adresu. Pakuje u vakum pakovanja od 250 grama, 500 grama i od kilograma.

Uglavnom prodaju zdravim hranama, i nekim firmama sa kojima sarađuju. Naravno, kao i mnogi proizvođači lešnika bore se sa pronalaskom tržišta.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica