Zagađenost vodenih površina najveći ekološki problem u Srbiji – pokazali odgovori nedeljne ankete

Zagađenost vodenih površina najveći ekološki problem u Srbiji – pokazali odgovori nedeljne ankete

Početkom juna obeležen je još jedan Svetski dan zaštite životne sredine. Tom prilikom na našem portalu bilo je više reči o divljim deponijama kao jednom od primarnih problema u Srbiji.

Iz razgovora sa profesorom Bojanom Batinićem sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu saznali smo da ove deponije najčešće nastaju iz razloga što građanima određenog područja nije organizovano sakupljanje otpada, ili su pojedina naselja nepristupačna ili predaleko locirana za redovne aktivnosti javnog komunalnog preduzeća.

Pojedini deo stanovništva iz neznanja, ili želje da ne plati komunalnom preduzeću ili nekog drugog razloga odloži otpad na neku lokaciju, koja vremenom postane divlja deponija.

Ovakvih deponija je 2011. bilo blizu 4.000, što ukazuje da je ovo zaista jedna od tema na koju bi trebalo obratiti pažnju.

Divlje deponije samo jedan od važnih ekoloških problema

Ipak, ovo nije jedini ekološki problem koji postoji u Srbiji. Rešili smo da istražimo koje probleme ovog tipa vi smatrate najznačajnijim i postavili nedeljnu anketu: Koji je, po vašem mišljenju, najveći ekološki problem u našoj zemlji?

Na ovo pitanje odgovorila su 62 učesnika ankete, a na prvom mestu je Zagađenost vodenih površina, pod čim se podrazumeva smeće u vodi i otpadne vode. Da je ovo najveći ekološki problem smatra 30 učesnika ankete.

Foto: Zagađena voda - Canva

Na drugom mestu je Aerozagađenje, što podrazumeva ispuštanje štetnih gasova u atmosferu. Da je ovo najveći ekološki problem u Srbiji misli 14 učesnika ankete.

Sa 12 osvojenih glasova na trećem mestu nalazi se problem Velikog broja divljih deponija, dok se na poslednjem mestu nalazi Nedovoljna pošumljenost naše zemlje, za koju su glasala 6 učesnika.

U Srbiji u ovom periodu postoje dobre inicijative koje pokušavaju da reše pojedine od navedenih problema, a takođe i interesovanje za očuvanje životne sredine dobija sve veću pažnju.

Pomenimo samo neke od tih akcija, akciju „Posadi svoj hlad“ u kojoj je do sada besplatno podeljeno 60.000 sadnica jasena, radi povećanja šumskog pokrivača u našoj zemlji.

Red je i da se setimo kampanje „Zavrni rukave“, koja podrazumeva mesečna okupljanja i čišćenja različitih lokacija. Ovu kampanju realizuje inicijativa građana „Eko straža“.

O ovim i sličnim temama čitajte više na portalu, posetite www.agromedia.rs i pronađite najbolja ekološka rešenja i savete za različite oblasti poljoprivrede.

Doprinesite očuvanju životne sredine!

Svim učesnicima ankete zahvaljujemo se na odgovorima.

Novu anketu možete pronaći početkom svake nedelje na našem portalu. Dođite, odgovorite na pitanje i recite svoje mišljenje o najvažnijim temama u poljoprivredi.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.