Proslava slava u doba KORONE: Sa prijateljima kao nekad ili u krugu porodice?

Proslava slava u doba KORONE: Sa prijateljima kao nekad ili u krugu porodice?

Foto: Milanko Danilović

Sezona slava je prošla, a njihovo proslavljanje obeležile su specifične okolnosti usled epidemije korona virusa. Da li su se održavali veći skupovi ili smo ipak poštovali epidemiološke mere?

Od početka pandemije pa do danas, mišljenja o situaciji sa pandemijom su bila različita i vremenom su se menjala. Jedni su verovali, drugi nisu. Konfuziji stanovništva doprinele su često kontradiktorne informacije zvaničnika i ljudi iz struke, što je urušilo poverenje u zdravstvene zvaničnike i organizacije.

Internetom su kolale dezinformacije, od toga šta izaziva širenje zaraze, do neosnovanih teorija kako se može sprečiti, pa i izlečiti korona virus. Ove tvrdnje podstakle su rizično ponašanje i samo pogoršale krizu.

Prema navodima BBC-a, anketa koju su sproveli JuGov i Ekonomist u martu 2020. godine pokazala je, na primer, da 13 odsto Amerikanaca veruje da je kriza oko Kovida-19 prevara, dok je neverovatnih 49 odsto verovalo da je epidemiju izazvao čovek.

Na našim prostorima, slave, kao neprekinuta tradicija Srba, nosile su najveći rizik od zaraze. Želeli smo da saznamo kako smo se odnosili prema pandemiji kada su slave u pitanju i zato smo postavili pitanje našim čitaocima:

Da li ste ove godine bili na slavi kao gost?

Više od 25% ispitanika iskreno je odgovorilo da je bilo na slavi, a gotovo 3.5% želelo da ode, ali je odustalo u poslednjem trenutku, svesni da postoji rizik da ugroze svoje i zdravlje svojih najbližih.

Ipak, odgovorno ponašanje naših građana obeležilo je svetkovanje slava. Preko 71% ispitanika ove godine nije učestvovalo u proslavi slava, čuvajući na taj način sebe i zdravlje svoje porodice, ali i domaćina i njegove porodice, prijatelja i njihovih porodica.


Ove godine, slave su se uglavnom slavile samo u krugu porodice, ponegde uz prisustvo kumova i najbliže rodbine. Trpeze su bile svedenije, ali ukusnije, jer su domaćice imale vremena da pokažu i više od svoje umešnosti.

Na kraju, u svakom zlu postoji nešto dobro, a možda je ova godina bila prilika da se dublje vratimo običajima i da se više posvetimo porodici i jedni drugima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica