Majska anketa #3: Da li je, prema vašem mišljenju, proizvodnja bez pesticida moguća?

Majska anketa #3: Da li je, prema vašem mišljenju, proizvodnja bez pesticida moguća?

Vest da bi sredinom juna meseca u Švajcarskoj moglo doći do poptune obustave upotrebe pesticida odjeknula je na našim društvenim mrežama i u centar pažnje stavila često postavljano pitanje: Da li je proizvodnja bez pesticida moguća?

Baš ovakvo pitanje postavili smo sredinom maja posetiocima našeg sajta. U ovoj anketi učestvovala su 75 čitalaca.

Ponuđeno pitanje imalo je dva rešenja, svi koji su želeli da glasaju mogli su da odaberu stav broj 1: Da, proizvodnja bez pesticida je u potpunosti moguća

Ili, stav broj dva: Smatram da nije moguća

Po broju glasova na početku nedelje stav da je proizvodnja bez pesticida moguća bio je jasan favorit. Ipak, kako se sve više glasalo vremenom se broj glasova ujednačio.

Prvo mesto posle sedam dana zauzima stav broj 1 za koji je glasao 41 učesnik, ili 54.67% glasova.

I drugo mišljenje pobrojalo je veliki broj glasova. 34 učesnika smatra da proizvodnja bez pesticida nije moguća, odnosno 45.33% od ukupnog broja glasova.

Već je poznato da je postavljeno pitanje i te kako teško sagledivo iz jedne perspektive, o čemu govore i ovakvi rezultati. Ovo pokazuje i primer Švajcarske gde se protiv ukidanja pesticida zalažu i švajcarska vlada, ali i veliki broj udruženja građana ove zemlje.


Samo jedan od razloga je da bi zabranom upotrebe pesticida bio načinjen ozbiljan poremećaj u agraru ove zemlje, a isto tako i železnice, koja probleme korova na šinama rešava upravo upotrebom hemijskih preparata.

Biće još reči o ovoj i srodnim temama, pratite nas u narednom periodu na već poznatom mestu – agromedia.rs.

Na našem sajtu nedeljno pitanje u okviru ankete objavljuje se početkom svake nedelje, i tiče se različitih tema iz poljoprivrede.


Podelite svoje mišljenje na zadatu temu, iznesite svoj stav!

Komentari (1)

Deja jova

2021-05-25 14:40:12

Moguca je , pa i poželjna…

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica