Kraljice u NAŠIM vrtovima: Koju sortu RUŽE vi uzgajate?

Kraljice u NAŠIM vrtovima: Koju sortu RUŽE vi uzgajate?

U ruže spada niz poluzimzelenih žbunova. Reč je o vrstama koje daju cvetove izuzetno velikih dimenzija u odnosu na biljku, i zbog toga se o njima govori kao o kraljicama vrtova.

Ruže su od davnina važile za vredno ukrasno bilje. U Starom Egiptu plaćane su zlatom. Kleopatra ih je dobavljala brodovima, a koristila za ukrašavanje palata tokom ceremonija i proslava.

Zbog svoje velike istorijske i tradicionalne vrednosti, danas su najtraženije cveće u internacionalnoj cvećarskoj industriji.

Iako na našem području prirodno rastu u šumskim vegetacijama, u velikoj meri se gaje i kao kalemljene forme.

Da li je proizvodnja ruža raznovrsna u Srbiji? Koje sorte su najzastupljenije? Postavili smo pitanje da bismo istražili.

Pitali smo vas: Koju sortu ruže vi uzgajate?

Tesni rezultati i male razlike u zastupljenosti sorti ukazuju da je njihov odabir raznovrstan.

Ipak, u odnosu na ostale sorte, jedna se značajno ističe od ostalih. Reč je o „Čajevki“, koju uzgaja 41.18% anketiranih.

Patuljasta ruža se nalazi na drugom mestu, pošto ovu sortu uzgaja oko 22% učesnika ankete.


Na trećem i četvrtom mestu nalaze se „Mnogocvetnica“ i „Puzavica“. Na ovim područjima „Mnogocvetnicu“ uzgaja 19.61% od ukupnog broja anketiranih, dok je sortu „Puzavice“ odabralo 17.65% ispitanih.

Priče i savete za uspešan uzgoj ruža i drugog ukrasnog bilja svakog dana možete pronaći na poljoprivrednom portalu AGROmedia.rs.

Posetite portal, pročitajte najzanimljivije priče i ne zaboravite da učestvujte u nedeljnoj anketi.


Podelite svoje mišljenje na zadatu temu, iznesite svoj stav!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica