Istraživali smo: Da li će domaćinstva i ove godine sušiti meso kao ranije?

Svinjokolj se tradicionalno praktikuje na našim prostorima uoči zime, a na taj način domaćinstva obezbeđuju zalihe mesa i mesnih prerađevina. Većina domaćinstava svinju kupuje mesecima unapred i hrani je prirodnom hranom, kako bi meso bilo što kvalitetnije. Deo mesa se odvaja za sušenje u takozvanim komorama za sušenje, koje još zovu dimnice, pršutane, pušnice, sušare. Oni koji nemaju uslova da gaje svinju, okreću se kupovini tovljenika ili mesa u mesarama i trgovinskim lancima.

 

Prema poslednjim izveštajima sa pijaca žive stoke cena tovnih svinja kreće se oko 160 dinara za kilogram, dok cena mesa za sušenje u prodavnicama iznosi od 300 do 850 dinara po kilogramu, zavisno od vrste mesa. Sa druge strane kilogram dimljenog ili sušenog mesa u trgovinskim lancima se kreće od 600 dinara za manje kvalitetno, pa do vrtoglavih 3.000, koliko košta kilogram pršute.

Sproveli smo anektu na AGROmedia portalu kako bismo saznali kakva je ove godine situacija sa sušenjem mesa u domaćinstvima i na koji način su cene sirovina i mesa uticale na odluke domaćina. Našim čitaocima smo postavili pitanje:

Da li ćete ove godine dimiti i sušiti meso?

U svojim sušarama meso će sušiti nešto više od 42 posto domaćinstava.

Visoka cena suhomesnatih proizvoda u mesarama i trgovinskim lancima naterale su domaćine da se snalaze, pa tako više od 12 posto njih će sušiti meso iako nemaju svoju sušaru, već će koristiti pušnice prijatelja. Čak preko 23% domaćina volelo bi samostalno da suši meso, iako trenutno nemaju uslove, što govori u prilog tome da mnogi razmišljaju kako da naprave uštedu u kućnom budžetu, a da se ne odreknu ovih mesnih delikatesa. Nažalost, visoke cene naterale su znatan broj domaćina da odustanu ove godine od sušenja, pa tako preko 22% naših čitalaca ove godine neće napuniti sušare, jer im je cena sirovog mesa previsoka.

Svake nedelje na poljoprivrednom portalu AGROmedia.rs očekuje vas nova anketa.

Učestvujte i vi, uporedite vaše mišljenje, iznesite svoj stav!

Komentari