Bogatić – opština

Izaberite opštinu

Opšti podaci o opštini Bogatić

Opština Bogatić se prostire između reka Drine i Save, u severozapadnom delu mačvanske ravnice, a zapadnom delu Srbije. Pripada Mačvanskom okrugu i prostire se na 384 kilometara kvadratnih, od čega poljoprivredno zemljište čini 30.724 ha, a šume 2.948 ha. Pored centralnog istoimenog naselja, opštinu Bogatić čini još 13 naseljenih mesta: Badovinci, Glušci, Dublje, Klenje, Crna Bara, Banovo Polje, Belotić, Glogovac, Mačvanski Metković, Očage, Salaš Crnoborski, Sovljak i Uzveće. Prema poslednjem popisu iz 2011. godine, Opština ima ukupno 28.883 stanovnika, a većinsko stanovništvo čine Srbi sa udelom od 95,27%, slede Romi sa 1,78%. Stanovništvo je poreklom iz Hercegovine, istočne Bosne i Crne Gore.

Opšti podaci o poljoprivredi

Stanovništvo Opštine bavi se poljoprivredom, od čega najviše stočarstvom, povrtarstvom i ratarstvom. Gaje se pšenica, kukuruz, industrijsko i krmno bilje, a od povrtarskih biljaka paradajz, paprika, bostan i krastavci.

Istorija Bogatića

S obzirom na to da se ova teritorija nalazi na ušću dve reke i zauzima plodno zemljište, ljudske naseobine ovde datiraju još iz perioda starčevačke kulture (5.000 god.p.n.e), a postoje i tragovi Vinčanske kulture u periodu od 3800-3000. godine pre nove ere. O bronzanom i gvozdenom dobu svedoči nam 16 lokaliteta na ovom području sa velikim brojem predmeta. U tom periodu ovaj prostor naseljavalo je pleme Skordiska, a oni su bili i osnivači današnjeg Beograda. Najezdom Rimljana, oko 60. godine p.n.e, pleme se povlači preko Save, a Rimljani zauzimaju celu teritoriju i uspostavljaju svoju vlast. Njihova vladavina trajaće do V veka nove ere, kada će početi da se povlače pred drugim narodima, kao što su Gepidi, Goti, Huni, Sarmati i Avari.

Krajem IX veka ovo područje zauzimaju Mađari i 1247. godine uspostavljaju Mačvansku banovinu koja je zauzimala veću površinu od današnje. Srpski kralj Uroš I im se suprotstavlja i 1268. godine vodi bitke za Mačvu. 1282. godine Mačvom upravlja kralj Dragutin, a posle njega sin Vladislav II, da bi 1320. godine Mađari ponovo preuzeli vlast nad ovom teritorijom.

Tek će knez Lazar Hrebeljanović 1381. osvojiti ovaj prostor, a Turci će prvi upad u Mačvu izvesti 1391. godine. Bilo je dosta neuspelih pokušaja da se Mačva oslobodi od njihove vladavine, pa čak i kada je došlo do rata između Austrije i Turske 1788. godine, mačvansko stanovništvo borilo se na austrijskoj strani protiv Turaka. Do oslobođenja nije došlo, a Srbi su za svoje postupke brutalno kažnjeni.

 

Nalazi se na 44°50´ severne geografske širine i 19°28´ istočne geografske dužine, na 77 metara nadmorske visine. Geografski i saobraćajno, Bogatić je dobro povezan sa okolnim gradovima, mostom je povezan sa Sremskom Mitrovicom i Šapcem, dok ga Pavlovića ćuprija povezuje sa Republikom Srpskom, centralnom Srbijom i BiH. Od Beograda je udaljen 100, a od Šapca i Sremske Mitrovice 22 km.

Reka Drina, kroz teritoriju Opštine, protiče u dužini od 20 km i na zapadu čini prirodnu granicu sa BiH. Obiluje mineralnim bogatstvima kao što su šljunak i pesak koji se neplanski eksploatišu, a na taj način se skreće tok reke i uništavaju se plodne oranice i putevi. Područje Opštine poznato je po neeksploatisanim geotermalnim vodama, kako površinskim tako i podzemnim, koje izbijaju sa dubine od 450 metara i temperaturom od 75oC. Klima je umereno kontinentalna.

 

 

U opštini Bogatić, prema zvaničnim podacima iz popisa poljoprivrede koji je Republički zavod za statistiku sproveo 2012. godine, 6.182 gazdinstva koristi poljoprivredno zemljište. U najvećem broju imaju oranice i bašte, odnosno najčešće gaje kukuruz za zrno (njih 4.983), a zatim pšenicu i krupnik – 4.324 gazdinstva. Prema broju slede poljoprivredna domaćinstva koja proizvode lucerku – 1.553, soju – 1.464 i ječam (1.185).

Najveći broj gazdinstava su porodična (99,89%), a ostalo su pravna lica.

Ukupno 684 gazdinstva bavi se različitim kombinacijama useva i stoke, njih 855 bavi se kombinovano ratarstvom, svinjama i živinom, međutim najviše je onih koji su specijalizovani za žitarice (1.084).

Poljoprivredom se u Bogatiću bavi 14.078 ljudi, a muškarci prednjače kada je reč o ukupnom broju.

Polna struktura stanovništva u opštini Bogatić @AgromediaKada je reč o nosiocima gazdinstava u Bogatiću, muškarci su ponovo u prednosti i učestvuju sa 86,18%, dok je udeo žena mnogo manji (13,82%).

Nosioci gazdinstava u opštini Bogatić @AgromediaKada je reč o članovima poljoprivrednih domaćinstava, tu su muškarci u manjini i ima ih 34,38%.