Lepa karmen u senci SATELITA

Lepa karmen u senci SATELITA

Dok država i resorno Ministarstvo najavljaju donošenje seta novih zakona o poljoprivredi kao i nove krupne tehnološke zahvate u pojedinim njenim sektorima, za to vreme u mozaiku svakodnevnih SITNIH, a najčešće i ŽIVOTNIH događanja, sve je po starom. Na njih malo ko obraća pažnju jer ih naprosto ne procenjuju za značajne. Ako vodopad čini mnoštvo sitnih kapi onda je jasno kome takvo ponašanje slabi imunitet, stvara razočarenje i uništava motivaciju. Uz lepu KARMEN (vrsta krušaka) Saša Radosavljević iz Valjeva uživao je vrlo kratko, jer su otkupljivači dopisali svoj libreto i glasno utvrdili da je RUŽNA i da ne zaslužuje bitnije poštovanje.

Kolumna: Lepa karmen u senci SATELITA - © Agromedia

Iako nema dana poljoprivredne škole, što primetiše neki proizvođači iz valjevskog kraja, 13 po redu ministar poljoprivrede u demokratskoj Srbiji, ipak je rešio da ostavi dubok trag u ovoj privrednoj grani. Mnogi njegovi potezi su sa elementima reformi, popravki, dovođenja u red i hvatanja priključka sa najnovijim tehnološkim novotarijama koje pomažu kvalitetnijem funkcionisanju domaće poljoprivrede. Tako na agrarnom nebu, pored namenske aviacije, počeli su da se vrzmaju dronovi, a najavljuje se brzo preuzimanje usluga od specijalizovanih satelita. Naravno, da nije reč o našim satelitima, jer su u pitanju SKUPE IGRAČKE. Njihovo angažovanje, kako je najavio ministar, na početku će biti za snimanje promena na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu države, a koje je pod određenim uslovima dato u zakup. Napravljeni snimci će biti ubedljiv svedok o tome ko se savesno bavi poslom zbog kojeg je uzeo u zakup stotine hektara „černozema“, a ko radi gajenja korova, odnosno „pranja“ para i drugih tranzicionih marifetluka. Gde se utvrde nepravilnosti, kunu se čašću visoki državni službenici, biće raskidani ugovori i plaćani penali državi. Ne znam da li će to biti u direktnom ili odloženom Tv prenosu!?

Ovo je, pored ostalog, predviđeno jednim od najavljena TRI NOVA ZAKONA O POLJOPRIVREDI koji treba da budu doneti do kraja godine. Drugi će se odnositi na forsiranje ORGANSKE proizvodnje a treći na dodatno uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda gde spada i često nepredvidivi i turbulentni OTKUP. Sve ovo lepo zvuči i predstavlja neku vrstu temeljnog sistemskog zahvata dok ostali deo agro mozaika koji prožimaju MALA i od ŽIVOTNOG značaja pitanja za brojne poljoprivrednike ostaju po strani, neosvetljena ili u senci već pomenutih SATELITA. Daleko od toga da treba terati šegu sa ovim svemirskih brojilima, ali kada agrara armatura, što zapravo jesu hiljade malih proizvođača, počne da škripi to je ozbiljan znak da je pritiskaju određeni problemi. Osim pojedinih medija još nije pronađena adekvatna sprava koja bi u takvim situacijama upalila crvenu lampicu.

Konji - Budimir Novović

Selekcionar kruške KARMEN je najverovatnije bio opsednut umetnošću ili, što će pre biti, lepotom glavne junakinje istoimene opere legendarnog francuskog kompozitora Žorža Bizea. U voćarsku operu pre nekoliko godina uključio se i Saša Radosavljević, agronom iz Valjeva, koji je na dedovini u selu Leliću sa svojim bratom formirao zasad od preko 1.000 stabala pomenute KARMEN. Kada je pre desetak dana došlo vreme za berbu i plasman prelepih plodova zavrtelo mu se u glavi od ponuđene cene od strane registrovanih otkupljivača. Razočaran, rešio je da sam potraži izlaz tako što je po cenama koje su mu ponudili otkupljivači ovu lepoticu ponudi građanima Srbije kako bi i oni osedtili slast, a ne samo sebični kupci na veliko. Tako oni koji žele da da im se na kućni prag dostavi gajba sa 12 kiligrama platiće 500 dinara, a ko sam dođe u voćnjak punu gajbu krušaka dobiće za 300 dinara. U slučaju da i ovaj angažnam ne uspe Saša je za jesen najavio radikalni raskid sa voćarstvom tako što će uz bratovu saglasnont, poseći sva stabla prelepe KARMEN. Kada ovako nešto najavi jedan agronom to ima dodatnu težinu, jer njegova procena doseže nešto dalje i dublje od nas koji kruške samo volimo. Šta mislite ko se zbog ove informacije zamislio ili uznemirio? VAŠ odgovor je tačan!

Kruške u dvorištu- © Agromedia

I povratnik iz Švedske, Dragomir Zujanović iz sela Radljevo kod Uba, kada je pre pet godina formirao savremeni zasad pod aronijom uz sav uloženi trud, novac i ljubav prema poljoprivredi doživeo je razočarenje. Pomenuta voćka, odnosno vrsta borovnice uz svu negu nije uzvratila ni sa minimalnim očekivanjima. Zujanović je što sam, što uz konsultacije sa ljudiuma od struke procenio da je glavni krivac za njegov fijasko zagađen vazduh kojemu su njegove biljke aronije bile izložene, a koji je pristizao sa obližnjeg površinskog kopa uglja iz sastava REK „Kolubara“. Nakon žalbe i dobijenog odgovora iz „Kolubare“ da o zagađenom vazduhu nema ni reči ovaj voćar je najavio da će zadovoljenje IPAK potražiti pred Međunarodnim sudom u Strazburu. Obračunavati se sa privrednim DINOSAURUSOM koji je devsatirao na hiljade hektara u dolini reke Kolubare i koji se takmiči sam sa sobom da novim generacijama iza sene ne ostavi ništa, zaista se opasno. To je isto kao da golim rukama hvatate trofaznu struju. Zujanović je morao da pita struku da mu bolje objasni da li je odabrao dobro mesto za plantažu aronije. Uz to takođe da se obavesti u kom pravu će se površinski kopovi širiti. Još pre deset godina je utvrđeno da je atar sela Radljeva prebogat ugljem. Neće proći puno vremena, upravo, ta tačka će postati jedan od najvećih površinskih kopova u Evropi. Videće se čak sa Meseca. Jedina sličnost između aronije i uglja, u ovoj priči i slučaju, je boja.


Ovih dan na CRTU je izašla i KUPINA koja je odličnog kvaliteta i solidnog roda. Mnogi voćari koji su omanuli sa malinom očekivali su, kao više puta do sada, da će ih kupina IZVADITI. Međutim, prema informacijama koje stižu sa kupinarskih područja Srbije, od toga neće biti ništa.

 Ribarske lađe na Dunavu - © Budimir Novović

Problem je što niko ne pokazuje interes za otkup. Oni koji su ključni u ovom poslu HLADNJAČARI kažu da su prebukirani i da nema mesta za rashlađivanje i čuvanje nijednog kilograma takozvanog CRNOG ZLATA. Ova informacija tek je delimično tačna i ona se u sličnom obliku plasira svake godine u ovo vreme kako bi se otkupna cena spustila na što manji iznos. I ovu AHILOVU PETU naših voćara država i resorno Ministarstvo najavljuju da će otkloniti, ali to je samo OBEĆANJE.


Kada su u pitanju mali poljoprivredni proizvođači i njihovi SITNI, hoću reći, ŽIVOTNI problemi često se koristi i termin POSLOVNI RIZIK. Nisu poljoprivrednici glupi i neobavešteni i vrlo dobro znaju da se RIZIK U EKONOMIJI, PA I PRAVLJENU ĐINĐUVA ZA UKRAŠAVANJE ROĐENDANSKIH TORTI, STUDIRA, ali i da tamo gde su uređeni odnosi od tržišta do poslovnog morala, on će biti znatno smanjen. Oni koji glumataju glas razuma dodaće i to da je od presudnog značaja za PREŽIVLJAVANJE malih UDRUŽIVANJE. Pa tako neki mudrac iz obrenovačkog sela Crvena jabuka, uskliknu: kada bi malinari ili kupinari imali svoje, odnosno zajedničke hladnjače nebi bili na udaru otkupljivača. Ne želim da omalovažim pomenuti stav, ali domaći poljoprivredni proizvođači često ne veruju SAMI SEBI da je ortakluk i zajedničko okupljanje oko određenog projekta moguće. JOŠ UVEK!? Na kraju, jedino ako ne govore istinu, većina njih se kune kada je u pitanju novac da su švorc. Nemaju ni dinara ni evra. Posle početničke euforije splasnuo je ton i oko Krkobabića i njegovih udarnika. Moj je utisak.

Bitno je, vrlo, da se donose novi setovi zakona o POLJOPRIVREDI koju, izgleda, mnogi važni ljudi u ovoj zemlji i dalje pišu malim slovima. Kao i u svim segmentima života i u agraru je bitno govoriti ISTINU koja je smrtni neprijatelj LAŽI. Nažalost, kod nas se i dalje izvodi nerazunam zaključak, da upravo oni koji su na strani ISTINE, su najveći neprijatelji države. KAKAV KOROV!


Izvori informacija: Lična dokumentacija, portal AGROMEDIA, Bilten za poljoprivredu i selo SANU

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica