Sve što niste znali o veštačkoj selekciji i oplemenjivanju biljaka

Sve što niste znali o veštačkoj selekciji i oplemenjivanju biljaka

Čovek je, posmatrajući sa istorijskog aspekta, za ishranu najpre koristio biljke koje je ubirao u prirodi. Vremenom, počeo je da uzgaja određene biljne kulture koje je smatrao korisnim kao svoju hranu i lek, zatim za odevanje i kao hranu za životinje koje je pripitomio.

 

Tokom vremena, gledajući biljke koje uzgaja, čovek je primetio bolji ili lošiji prinos kod nekih biljnih vrsta. Tada se pojavila prva pomisao da one koje smatra uspešnijim vrstama treba umnožavati i sačuvati za narednu godinu. Koliko god da je bilo neplanski smišljeno, to se može ubrojati u prve korake selekcije biljnih kultura.

Otkrivamo vam kako se stvaraju ZP hibridi kukuruza!
 

Stare sorte paradajza - © Foto: www.bonnieplants.com

Mnogo kasnije, nakon prvih civilizacija – Sumera, Egipćana ili Asteka, koje su stvorile začetke agrarne kulture, javlja se pravi i osmišljeni oblik selekcije i oplemenjivanja biljaka u srednjem veku. Manastiri katoličkih zemalja bili su centri znanja i istraživanja u ovoj oblasti. Eksperimenti sa graškom, kada su prvi put utvrđena pravila genetskog nasledjivanje roditeljskih osobina, postavili su temelje savremene hibridizacije.
 

Manastiri katoličkih zemalja bili su centri znanja i istraživanja u oblasti selekcije i oplemenjivanja biljaka u srednjem veku.

Tokom savremenog doba, u poslednjih stotinu godina, industrija i nauka doživele su procvat i neverovatan skok, pa tako i po pitanju oplemenjivanja biljaka i njihove hibridizacije. Današnje poimanje savremenog oplemenjivanja smatra se jednim od vrhunaca civilizacije i naučnih dostignuća savremenih znanja.


Jedini odgajivač retke autohtone sorte jagoda – „Čačanka“ je najbolja!
 

Besemena lubenica - © Foto: www.dpseeds.com

Oblasti uzgajanja biljaka su podeljene na osnovne grupe: osnovne ratarske i agrarne kulture, industrijsko bilje i uljane kulture, hortikulturalne oblasti i šumarstvo, kao i mnoge druge oblasti u kojima se odvija biljna proizvodnja. Proizvodnja biljaka iz kulture tkiva u laboratorijama kod virusno oslobođenih voćarskih kultura, ili selekcije biljnih vrsta koje su nastale ukrštanjem sorti biljaka da bi se dobili skoro savršeni hibridi (npr. kod kukuruza) samo su neki od primera gde se može videti koliko je napredovala i koliko je značajna hibridizacija i oplemenjivanje. Treba znati da kada je kukuruz donesen iz Amerike u Evropu, imao je svega nekoliko desetina zrna po biljci, da bi danas prinos po biljci bio čak i do hiljadu zrna.


Kako da prepoznate kvalitetan hibrid paradajza?
 

Hibridna biljka - plodovi paradajza na stablu a krtole krompira na korenu - © Foto: www.rt.com


Da se ne bi ceo proces oteo kontroli i da se ne bi izgubile osnovne, takozvane stare sorte i vrste biljaka od kojih je sve poteklo, oformljene su mnogobrojne zbirke i lokaliteti gde se čuvaju i gaje autohtone i osnovne vrste. Možda je najbolji primer banka gena, semenska kripta u Norveškoj, gde se nalazi najveća banka semena, smeštena u dubini lednika, kao neka vrsta sefa, osiguranja od nestanka nekih biljnih vrsta. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica