Šta su energetske zadruge

Šta su energetske zadruge

Energetske zadruge su udruženja čiji je cilj proizvodnja električne energije iz lokalnih i obnovljivih izvora energije. U našoj zemlji za sada nema ovakvih udruženja. 


Obnovljiv izvor energije - © Pixabay

Energetske zadruge predstavljaju udruženja pojedinaca, privrednika, institucija i drugih zainteresovanih strana iz lokalnih zajednica, koji udružuju sopstvene financijske i materijalne resurse, kako bi uspostavili vlasništvo nad proizvodnjom energije iz lokalnih obnovljivih izvora energije.

Zadruge su spas za srpsko selo i poljoprivredu

Ekonomski potencijal zadruga, koje proizvode energiju iz obnovljivih izvora, se ogleda u lokalnim ulaganjima i stvaranju novih poslova i prihoda za lokalnu zajednicu. Takvim sistemom se stvara veća energetska bezbednost (manji uvoz energije u lokalnu zajednicu) zahvaljujući upotrebi dostupnih lokalnih obnovljivih izvora.

Takođe, ovim putem se sprečava energetsko osiromašenje, koje nastaje zbog visokih cena nekontrolisane i uvezene energije. Na ovaj način, obnovljiva energija postaje glavni oslonac održivom razvoju kroz ne samo energetski već i ekonomski, društveni i ekološki aspekt razvoja zajednice.

Mladi ljudi pomogli razvoju zadruge „Mitar Trifunović Učo“!

Kod nas još uvek nema osnovanih energetskih zadruga, iako se u prethodnim godinama pojavljivalo više sličnih inicijativa,ali to nije razlog da se ne razmišlja o ovoj ideji.


Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor:  Dipl. inž. Petrović Duška PSSS Prokuplje

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica