Srpsko kolo pod zaštitom UNESCO-a, kao kulturna baština čovečanstva

Srpsko kolo pod zaštitom UNESCO-a, kao kulturna baština čovečanstva

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) uvrstio je srpsko kolo u kulturnu baštinu čovečanstva.

Narodna nošnja- © Agromedia

Kako se navodi na sajtu „UNESCO-a“, srpsko kolo je kolektivni ples koji izvode plesači koji međusobno formiraju lanac, i obično se kreću po kružnoj liniji držeći se za ruke. Izvodi se uz pratnju muzike na privatnim i javnim okupljanjima i „uključuje članove lokalne zajednice.“

Kulturno umetnička društva i narodno plesne trupe su takođe važni nosioci i praktičari ovog plesa. Kolo ima važnu integrativnu društvenu funkciju, negujući kolektivne identitete i nosi oznaku lokalnih i regionalnih zajedničkih identiteta, saopštio je UNESCO.

Kolo se igra tokom proslava najvažnijih događaja u životima pojedinaca i zajednica.

„Direktno učešće je najčešći način prenošenja veština, a vešti plesači motivišu druge igrače. Međutim, može da se nauči i preko obrazovnih sistema, u baletskim i muzičkim školama“ – piše na portalu UNESCO-a.

Odluku o upisu kola doneo je 7. decembra 2017. godine Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 12. redovnom zasedanju koje se održava na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji, objavio je Etnografski muzej u Beogradu.

Kolo će postati poznatije u svetu

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Muzeja, procedura za upis tradicionalne narodne igre kolo na Reprezentativnu listu nematerijalnog kultrunog nasleđa čovečanstva započeta je na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe u decembru 2015. godine .


Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu pripremio je nominacijski dosije koji je u martu 2016. godine Ministarstvo kulture uputilo u proceduru usvajanja.

U saopštenju se navodi da je dosije pripremljen u saradnji sa predlagačima elementa za Uneskovu listu, Fakultetom muzičke umetnosti, Ansamblom tradicionalnih igara „Kolo“ i Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije.

Kolo je najraspostranjenija igra na teritoriji cele Srbije, a pored srpskog pravoslavnog stanovništva, koje ga smatra obeležjem nacionalnog identiteta, izvode ga i druge etničke i konfesionalne zajednice.


Izvode ga lančano povezani igrači, uz muzičku pratnju, koju igrači prate izvodeći različite vrste koraka.

Izvor: Blic, Tanjug


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica