Srbi nisu odoleli: Rumunske njive čak 5 puta jeftinije od naših

Srbi nisu odoleli: Rumunske njive čak 5 puta jeftinije od naših

Poljoprivredni proizvođači iz Srbije, posebno oni koji žive u blizini rumunske granice, već su kupili oranice u toj zemlji. Razlog ovako velike potražnje za njivama u Rumuniji je cena – zemljište je čak do pet puta jeftinije od vojvođanskog.
 

Rumunske oranice čak 5 puta jefitinije od naših - © Pixabay

Prema nezvaničnim informacijama, Rumuni su otvorili agenciju u Srbiji preko koje se može kupiti i uzeti u zakup poljoprivredno zemljište u toj državi, a zbog cene od 2.000 do 2.500 evra po hektaru, naši veliki paori su pohrlili tamo.

Ipak, do oranica koje se kupuju ili iznajmljuju samo u velikim blokovima moći će da dođu uglavnom bogatiji, jer se radi o skupovima parcela veličine preko 1.000 hektara.

Stojan Padejski iz udruženja poljoprivrednika „Banatska lenija“ iz Kikinde kaže da je pogranično zemljište u Rumuniji odličnog kvaliteta, da je čuo i za cenu, ali da ne poznaje nikoga ko ga je već pazario.
 

Rumunske oranice čak 5 puta jefitinije od naših - © Pixabay 

„Zemlja je čak i bolja sa one strane granice, verovatno spada u prvu klasu i na njoj se može sejati sve, od soje do kukuruza“, kaže Padejski.

Poljoprivredni stručnjak Branislav Gulan kaže da je cena od 2.000 evra za hektar primamljiva, ako se uzme u obzir da zemlja u Vojvodini, na primer, kod Bečeja, koja je odličnog kvaliteta, a ne nalazi se u prvoj liniji uz magistralni put i kao takva je jeftinija, košta 8.000 evra za hektar.

On smatra da najbolje šanse za kupovinu zemlje u Rumuniji imaju veliki srpski biznismeni.


Izvor: Blic

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica