Postoji nekoliko tipova baštovana: Koji ste vi?

Postoji nekoliko tipova baštovana: Koji ste vi?

Postoji nekoliko tipova baštovana: Koji ste vi? - © Pixabay

Ukoliko ste tek počeli da se bavite baštovanstvom, sigurno sebi često postavljate pitanje kako najbolje možete da upravljate svojom baštom, a da vam bude uživanje, a ne da se pretvori u muku. Prvo, morate da znate kom tipu vrtlara pripadate.

Zabrinuti baštovan

  1. Niste sigurni u izbor biljaka i povrća u svom vrtu i ne znate da li treba ponovo da sadite iste biljke ili da pokušate nešto novo.
  2. Plašite se da nemate dovoljno iskustva ili da nemate “zelene prste”, kao vaša prijateljica ili prijatelj i brinete da li će se velika biljka, koju ste upravo posadili, uklopiti u ambijent vašeg vrta.
  3. Pitate se stalno da li dovoljno zalivate i da li ste ipak trebali da pođubrite ranije. Da li je potrebno da koristite kompost i kada? Da li koristite dovoljno vode?

Evo nekoliko rešenja koja će vam pomoći da prestanete da brinete i počnete ponovo da uživate u baštovanstvu.

Postoji nekoliko tipova baštovana: Koji ste vi? - © Pexels

Odaberite biljke i povrće koji su vam poznati i koje je lako uzgajati. Ruže je, na primer, teško uzgajati, pa razmislite o tome tokom planiranja svog vrta, pre nego što kupite seme ili sadnice. Takođe, ne preterujte sa diverzitetom biljaka. Možete gajiti paradajz, a nekoliko različitih sorti. Odaberite one biljke koji su dobri susedi i koje štite jedna drugu. Možete pogledati naš pravilnik za udruženu sadnju. Tako ćete vratiti sigurnost u sebe i biti opušteniji.

Oslobodite se ideje da povrće i voće moraju da budu savršeni ili da cveće mora da izgleda besprekorno, a vaš travnjak kao tepih. Važno je da vaš vrt ima svoj jedinstveni šarm.

Opušteni baštovan

  1. Volite da uživate u svom vrtu, ali nemate baš puno želje da se bavite “prljavim” poslovima koji uz to idu.
  2. Uglavnom se oslanjate na vreme da bi se prirodno pobrinuli za svoje biljke.
  3. Uređenje bašte jednom tokom proleća je sasvim dovoljno kada je u pitanju težak fizički rad.

Nema ništa loše u opuštenom pristupu. Ali, ukoliko se samo malo pojača nega možete da doživite iznenađenje koliko više možete da dobijete od svoje bašte.

U nastavku je nekoliko saveta kako možete da brinete o bašti sa manje truda.

Postoji nekoliko tipova baštovana: Koji ste vi? - © Pexels

Popločajte deo svog vrta, a ostatak ukrasite sa malim površinama biljaka i/ili cvećem i povrćem. To će da vam pruži manje brige, a vrt može izgledati lepo i praktično. Možete da koristite saksije, boce i da stvorite mali, ali efikasan povrtnjak, za koji se možete brinuti i zalivati ga bez muke. Na ovaj način možete da doživite sreću prikupljanja plodova bez da ste žrtvovali svoje vreme za opuštanje.

Tu je naravno i sva pomoć tehnologije, poput robotskih kosilica koje mogu da obave posao košenja travnjaka umesto vas ili pametnog sistema zalivanja sa kojim možete da upravljate putem aplikacije na mobilnom, čak i kada niste kod kuće.


Samoodrživi baštovan

  1. Znate gotovo sve o organskom uzgoju biljaka i uživate u samostalnosti.
  2. Važno vam je da imate svoju gomilu komposta, a verujete da su zasluge svake metode kopostiranja jedinstvene.
  3. Neizostavni deo vašeg vrta su bačve za skupljanje kišnica ili sistem pumpi sa solarnim napajanjem.

Baštovani koji brinu o svojoj okolini koriste samoobnovljive izvore materijala i učestvuju u održavanju prirodnog biodiverziteta ekosistema, ali ponekad mogu da osete kao da ima previše toga o čemu treba razmisliti, pre nego što se deluje. Evo nekoliko reči ohrabrenja.

Postoji nekoliko tipova baštovana: Koji ste vi? - © Pexels

Ako ste još uvek početnik i većina stvari u vezi sa baštovanstvom vam je nova, zapamtite da su svi morali da počnu od nečega. Ne dozvolite da vam trenutni nedostatak znanja uguši entuzijazam ili da vas zaustavi u učenju svega što bi trebalo da zna vešt baštovan. Dovoljno je da odaberete po jedan savet i da napravite istraživanje nekoliko opcija, za temu koja vas najviše zanima.


Nemojte da se bojite da isprobate stvari. Ako pokrenete nešto novo i ono ne ide baš glatko odmah, veliko su šanse da ćete naučiti iz iskustva i da ćete imati uspeha sledeći put kada pokušate.

Kako vreme bude prolazilo sigurno ćete se razviti u onu vrstu baštovana kakav ste želeli da budete, otkrivajući usput svoj stil rada i brige o vrtu koji je uspešan.


Radite zajedno sa prirodom i radite stvari na način koji vam pruža najviše uživanja i zadovoljstva.

Izvor: Gardena

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica