Oživljavanje drevne vedske poljoprivrede – mit ili realnost?

Oživljavanje drevne vedske poljoprivrede – mit ili realnost?

Mnoge biljne kulture tretiraju se različitim hemijskim supstancama, čime se menjaju njihova prvobitna svojstva. Takođe, smanjuje se biodiverzitet, a samim tim nestaju i pčele. Više ni sami nismo sigurni da li je to i dalje poljoprivreda kakvu pamtimo. Zato je, kako navodi jedan indijski guru, oživljavanje drevne vedske poljoprivrede neophodno.
 

Oživljavanje drevne vedske poljoprivrede - © Pixabay

Prema ideji čuvenog indijskog gurua Mahariši Maheš Jogija, današnja poljoprivreda je pre svega industrijska i za sobom ostavlja pustoš i uništava zemlju. Biljne kulture se modifikuju kako bi izdržale tretiranje različitim hemijskim supstancama, biodiverzitet se smanjuje, a pčele polako nestaju. U ovom trenutku oživljavanje drevnog znanja o pravilnom odnosu prema zemlji i poljoprivredi jeste od suštinskog značaja, smatra ovaj guru.

Mahariši ističe da je vedska poljoprivreda ne samo naprednija i održivija u odnosu na modernu, već ide i korak dalje kada je reč o rigoroznim standardima organske poljoprivrede. Prema njegovom mišljenju poljoprivrednici bi korišćenjem vedskih tehnologija mogli da proizvode u skladu sa zakonima prirode.
 

Oživljavanje drevne vedske poljoprivrede - © Pixabay

To bi, takođe, podrazumevalo da i oni koji su svoja znanja o poljoprivredi stekli na fakultetima moraju da ih sada odbace kao sulude teoreme. Prema njegovom mišljenju, tehnologija upotrebe zvukova u vedskoj poljoprivredi predstavlja naprednije znanje od svih dosadašnjih metoda u konvencionalnoj poljoprivredi.

Tehnologija upotrebe zvukova, koja se koristila pre 5.000 godina, u vedskoj poljoprivredi se koristi za buđenje unutrašnje inteligencije biljaka da bi proizvele što više plodova. Prema ideji ovog gura, a prema rečima velikog broja njegovih poštovalaca, na taj način se biljke mogu stimulisati i početi da rađaju plodove, a sve to bez korišćenja pesticida.
 

Oživljavanje drevne vedske poljoprivrede - © Pixabay

Da će ovo znanje biti korisno preneti i građanima Srbije, složili su se Fond organska Srbije i Savez za transcendentalnu meditaciju Srbije. Oni su organizovali seminar vedske organske poljoprivrede u Beogradu, koji će trajati od 5. do 7. maja. Dr Piter Svon, koji je radio dugo godina na projektima vedske poljoprivrede sa Maharašijem, strukturisao je ovaj seminar.

Dr Svon proučavao je metod vedske poljoprivrede i proizvodnje hrane u preko 11 zemalja, a njegov cilj je da prikaže fundamentalne principe naučnog organskog uzgajanja kako bi se omogućio prelaz ka istinski vedskim zajednicama širom sveta.


Pored Drustva za Transcedentalnu Meditaciju Srbije i Fonda Organska Srbija, organizator ovog desavanja je i Green philosophy d.o.o. čiji je jedan od osnovnih ciljeva da promoviše prirodnu i održivu poljoprivredu kao nagoveštaj stvaranja boljih životnih preduslova za humanije i zdravije društvo i okolinu u buducnosti.
 

Oživljavanje drevne vedske poljoprivrede - © Pixabay 

Najvažnija tema na kursu biće transformacija moderne poljoprivrede koja se zasniva na oranju ka poljoprivredi bez oranja. Kroz ovu tezu Piter Svon je objasnio kakve negativne efekte zemlja trpi zbog oranja i koliko je lakše započeti poljoprivrednu proizvodnju bez tog načina obrade zemljišta. Pored toga, on tvrdi da zemlja svake godine u vedskoj poljoprivredi postaje plodnija, nasuprot njenom iscrpljivanju u konvencionalnoj proizvodnji.


Ukoliko vas interesuju ovi metodi poljoprivredne proizvodnje, možete se prijaviti i postati učesnik trodnevnog seminara vedske – prirodne poljoprivrede o unapređenju zdravlja zemljišta, čoveka i okruženja, koji će biti održan od 5. do 7. maja 2017. godine u Beogradu.

Prijavni list možete preuzeti OVDE


Više o programu i temama na seminaru možete pogledati OVDE

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica