Ni naučnici ne znaju: Da li su ove namirnice zaista zdrave kako svi tvrde?

Ni naučnici ne znaju: Da li su ove namirnice zaista zdrave kako svi tvrde?

Skoro sva istraživanja se sprovode da bi dokazala koliko je neka hrana zdrava, a koliko neka to nije. Međutim, nekada su određene namirnice koje danas smatramo dobrim za naše zdravlje zapravo skroz suprotno od toga. Sajt Mashable je izdvojio 8 namirnica koje su nekada bile na „crnoj listi“, a danas spadaju u grupu zdravih, kao i one koje bi i koje ne bi trebalo konzumirati svakog dana u neograničenim količinama.

Lešnik - © Pixabay

Za ovih 8 namirnica ni naučnici više nisu sigurni da li su zdrave ili ne i u kojoj količini ih je dobro jesti.

Jaja

Jaja - © Agromedia


Žumance
se prema jednom istraživanju iz 2012. godine smatralo potpuno lošim po zdravlje, jer navodno sadrži puno holesterola. Ipak, prema istraživanju objavljenom iste godine, jedno jaje dnevno, uključujući i žumance, nije štetno.

Kafa

Kafa - © Pixabay

Prema istraživanju iz 2007. godine kafa jako loše utiče na ljude koji imaju problema sa dijabetesom tipa 2 i može im naštetiti na duže staze. Ali, istraživanje od prošle godine, koje je sproveo harvardski Institut za javno zdravstvo pokazalo je da je kafa kod onih koji su povećali njen unos u periodu od četiri godine smanjila rizik od dijabetesa za 11%.

Crno vino

Vino - © Pixabay

Za vino se godinama govori kako je dobro za zdravlje, naročito za krv i srce. Razlog je resveratrol, snažni antioksidans za koji se smatra da pomaže pri smanjenju krvnog pritiska. Istraživanje iz 1996. godine je pokazalo da crno vino smanjuje rizik od srčanih bolesti. Međutim, od tada je objavljeno više istraživanja u kojima se tvrdi da je to mit i da ono šteti čoveku isto kao i bilo koje drugo alkoholno piće.


Mleko

Mleko - © Pixabay

Svakom detetu se oduvek često govorilo da mora da pije mleko, jer je zdravo za kosti. Ipak, neka istraživanja pokazala su različite efekte za muškarce i žene. Istraživanje iz 1990. godine pokazalo je da kalcijum iz mleka pomaže jačanju kostiju kod žena, a istraživanje objavljeno sedam godina kasnije pokazalo je da to isto ne važi i za muškarce.

Crveno meso

Meso - © Agromedia


Ni za crveno meso nije baš najjasnije da je li zdravo ili ne. Prema nekim istraživanjima nedostatak unosa crvenog mesa kod žena uzrokuje depresiju, dok prema jednom istraživanju iz 2013. godine unos crvenog mesa uzrokuje razne zdravstvene probleme, uključujući dijabetes tipa 2.

Čokolada

Čokolada - © Pixabay


S čokoladom je slično kao i sa crnim vinom. Prema nekim istraživanjima čokolada smanjuje rizik od dijabetesa, objavio je Sajentifik Amerikan prošle godine. No, istraživanje koje pobija dobre strane crnog vina donosi iste rezultate i za čokoladu – nema nikakav trajan dobar uticaj na zdravlje.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi - © Pixabay

Za orašaste plodove ste sigurno čuli da pomažu prilikom skidanja kilograma. No, isto tako ste čuli da imaju jako mnogo kalorija. Treba li ih jesti ili ne? Još uvek ne znamo. Jedni tvrde da su dobri, drugi da nisu.

Krompir

Krompir - © Agromedia

Veliko istraživanje objavljeno 2011. godine proglasilo je krompir najgorim neprijateljem za kilograme. No, pre dve godine krompir je proglašen zdravom namirnicom s visokim nutricionističkim vrednostima, veoma bogatu vlaknima.

Izvor. Express.hr

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica