Na policama švajcarskih supermarketa od sada i pljeskavice od insekata

Na policama švajcarskih supermarketa od sada i pljeskavice od insekata

Iako mnogi zaziru od toga, insekti čine veliki deo ishrane mnogih naroda u svetu, počevši od Meksika i Zimbabvea pa sve do Tajlanda i Australije. Ipak, Evropa je mnogo daleko od toga da uvrsti bube u plan ishrane i da se neka od njih zapravo nađe na trpezi. Zato je informacija da će švajcarski supermarketi od sada prodavati i burgere napravljene od buba i crva vrlo iznenađujuća.

Pljeskavica od crva i buba - © Pixabay 

Da se insekti koriste u ishrani nije nikakva nova informacija. Oni su pre svega bogati proteinima, mogu se uzgajati na malim prostorima i mogu biti ukusni. Međutim, u SAD-u i Evropi tu činjenicu je još uvek nemoguće svariti. Mnogi restorani pokušavaju godinama da promene takav stav ljudi, ali bezuspešno.

Meso insekata kvalitetnije od govedine?

Ovog puta je to pokušao i veliki lanac supermarketa u Švajcarskoj koji na svojim policama pored svinjskih burgera ponudio i pljeskavice i ćufte na bazi insekata.

Ipak, to nije sve. Ovaj lanac supermarketa počeo je i sa prodajom pljeskavica od crva brašnara, koje je napravila ista kompanija koja proizvodi i burgere od buba. Ova vrsta crva korsti se za ishranu guštera, ptica i riba, a od nedavno i za ljudsku ishranu.

Budućnost poljoprivrede: Povrće i meso proizvedeno u laboratoriji

Dokazano je i da ovi crvi mogu jesti stiropor što ih čini korisnim za životnu sredinu. Međutim, kada je reč o ljudskoj ishrani brašnarski crvi su veoma bogati proteinima i ne sadrže mnogo masti.


Proizvodi ove kompanije ne sadrže vidljive insekte, oni više podsećaju vegetarijanske buregere sa povćem i pirinčem. Ove pljeskavice i čufte od insekata i brašnarskih crva našli su se u prodaji od 21. avgusta u švajcarskom lancu supermarketa i koštaju oko 10 dolara za dve pljeskavice ili za deset ćufti.

Izvor: Modern Farmer

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica