Loši vremenski uslovi otežavaju najavljenu izgradnju sistema za navodnjavanje

Loši vremenski uslovi otežavaju najavljenu izgradnju sistema za navodnjavanje

Izgradnja sistema za navodnjavanje na prostoru opštine Vrbas najavljena je prošle godine kao jedan od ukupno 11 projekata kojima bi trebalo da se obuhvati oko 30.000 hektara zemljišta na teritoriji cele Srbije, koji će biti stavljeni pod ove sisteme.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, u julu protekle godine saopštio je da će se sa izgradnjom sistema za navodnjavanje početi prvo na području Vojvodine, te se shodno ugovorenim rokovima očekuje da izgradnja na ovoj teritoriji bude završena tokom proleća. Planirano izvođenje radova, međutim, usporile su loše vremenske prilike te će se na njihov završetak još čekati.

Iz Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“ objašnjavaju da se od jesenas radi na sistemuRečej“, koji se nalazi u blizini Vrbasa a pripada opštini Kula, kako bi se omogućilo navodnjavanje poljoprivrednih površina na 247 hektara u opštinama Kula i Crvenka. Međutim, kako navode iz ovog preduzeća do sada je završeno nešto više od polovine ugovorenih radova, koji su usporeni usled loših vremenskih uslova, a zemljište do kojeg će na taj način biti obezbeđen dovod vode iz kanala u privatnom je vlasništvu i koristi se isključivo za ratarsku proizvodnju.

S obzirom na to da se u poljoprivrednoj proizvodnji može dogoditi godina slična prošloj, kada su usled visokih temperatura i suše mnogi poljoprivrednici pretrpeli veliku štetu na pojedinim kulturama, sistemi za navodnjavanje predstavljaju gotovo imperativ u proizvodnji. Pitanje je da li će s početkom ove sezone biti dosta sistema za navodnjavanje koji će pokriti dovoljnu površinu da se obezbedi zadovoljavajući prinos.

 

Sistem Rečej - © Vojvodina vode

A da postoji potreba za širenjem mreže za navodnjavanje zemljišta na ovom području pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS). Prema poslednjem popisu poljoprivrednog zemljišta iz 2012. godine, dostupnom na sajtu RZS, na području opštine Kula ukupno je korišćeno više od 41 hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta, dok je od navedene cifre makar jednom navodnjavano nešto više od 12 hiljada hektara.


Kako navode iz Javnog preduzeća „Vode Vojvodine“ ugovorena vrednost radova na sistemu „Rečej“ iznosi skoro 190 hiljada evra a po završetku radova vodom će se snabdevati 247 hektara zemljišta koje se nalazi sa obe strane kanala.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica