Loš asortiman prehramenih proizvoda jedna od prepreka za razvoj poljoprivrede

Loš asortiman prehramenih proizvoda jedna od prepreka za razvoj poljoprivrede

Srbija spada u zemlje koje imaju velike, ali neiskorišćene potencijale za proizvodnju žitarica, voća i povrća, kao i potencijale u stočarskoj, živinarskoj i drugoj proizvodnji. Iz tog razloga ona ima odlične mogućnosti da izvozi te biljne kulture, ali i kvalitetno meso i mesne prerađevine. Nažalost, u stvarnosti, to nije baš tako idealno. 
 

Loš asortiman prehrambenih proizvoda - © Agromedia

Srbija raspolaže sa oko 5 miliona hektara poljoprivredne površine (0,59 hektara po stanovniku), a od toga 4,2 miliona hektara obradive površine (0,47 hektara po stanovniku), što je iznad evropskog standarda, navodi se u tekstu „Stanje i potencijali u proizvodnji hrane u republici Srbiji” autora Milana Prostrana.

U nekim zemljama Evrope obradive površine po stanovniku iznose mnogo manje, a ipak poljoprivredna proizvodnja uveliko cveta. Holandija ima tek 0,06 hektara obradivog zemljišta, Nemačka 0,19 hektara, Mađarska 0,51 hektar, Italija 0,20 hektara, Francuska 0,33 hektara, a Danska 0,50 hektara po stanovniku.

Milan Prostran u tom tekstu navodi da je odnos šumske i poljoprivredne površine u Srbiji 39:61 i da je on mnogo veći nego u Evropi, što je takođe velika prednost za uspešan razvoj poljoprivredne proizvodnje.
 

Srbija raspolaže sa oko 4,2 miliona obradive površine - © Pixabay


Vodeni potencijali
(reke, jezera i kanali) veoma su povoljni, ali opet nedovoljno iskorišćeni za poljoprivrednu proizvodnju. Prema nekim podacima, od ukupnih obradivih površina navodnjava se svega oko 1%, odnosno oko 40.000 hektara zemljišta.

Prema rezultatima istraživanja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine iz 2014. godine, za poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji koristi se ukupno oko 408.000 traktora svih vrsta. Od toga je u privatnom vlasništvu više od 386.000 traktora, odnosno više od 97% od ukupnog broja. Prosečna snaga traktora koji se nalaze u privatnom vlasništvu je 33 kilovata, dok je prosečna snaga onih koji se nalaze u državnoj svojini oko 70 kilovati.

Broj kombajna se u poslednjih 5 godina smanjuje. Od 6.063 komada, koliko je bilo 1985. godine, poslednjih godina taj broj je smanjen na oko 2.000.
 


Srbija raspolaže sa oko 408 hiljada traktora svih vrsta  - © Agromedia

Nekada su kapaciteti prehrambene industrije bili na zavidnom nivou. Danas je situacija u toj grani poljoprivrede dosta nepovoljna. Razlog za to su česte promene loših vlasničkih struktura.

One firme koje su uspele da opstanu sada rade sa relativno niskim stepenom iskorišćenosti, kako u ukupnoj industriji prerade poljoprivrednih proizvoda, tako i u nekim njenim segmentima. Na primer, uljare sada koriste oko 50%, šećerane 25%, konditorska industrija 40%, klanice 30%, a industrija stočne hrane 34% kapaciteta.


Prema pomenutom tekstu Milana Prostrana, ograničavajući faktori za razvoj poljoprivredne proizvodnje u Srbiji su pre svega:

  • Nepovoljna demografska struktura poljoprivrednog stanovništva;
  • Mala prosečna površina poseda;
  • Tehnološki prevaziđena i proizvodno amortizovana oprema koja se koristi;
  • Veoma loš asortiman prehrambenih proizvoda u odnosu na savremenu ponudu u svetu;
  • Nedostatak ili neadekvatna primena standarda i kontrole, što dovodi do velike promenljivosti kvaliteta tržišnih proizvoda;
  • Sporo prilagođavanje tržišnim kriterijumima poslovanja;
  • Nedovoljno pridavanje značaja ambalaži i pakovanju, koji postaju veoma značajni, a možda i presudni za promet, naročito na svetskom tržištu;
  • Nepostojanje dugoročnih i čvrstih ugovornih odnosa između prehrambene industrije i proizvođača sirovina (gazdinstva, zadruge, poljoprivredna preduzeća);
  • Nerazvijenost zadrugarskih odnosa;
  • Nedostatak potrebnih kvalitetnih kadrova koji ne zaostaju za svetskim kadrovima u savremenim tehnološkim i marketinškim zahtevima;
  • Dugotrajna neusklađenost proizvođača sa državnim organima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica