Kako možete upotrebljavati vignu u kuhinji?

Kako možete upotrebljavati vignu u kuhinji?

Nakon što smo vam bliže predstavili brojne benefite biljke vigne i uslove njenog uzgoja, u ovom tekstu objašnjavamo kakvu je sve primenu našla ova mahunarka.  U nastavku vas čekaju i recepti za pripremu jela od vigne.

VignaFoto:Svetlana Mujanović

Svaki deo sveta ima svoje specijalitete od vigne

Vigna se u kuhinji koristi poput zelenih mahuna pasulja mahunara. Nezrele, još zelene mahune jedu se sirove kao salata, a kuvane, pečene ili pirjane poslužuju se kao prilog. Mahune vigne imaju jači ukus od pasulja mahunara, i najukusnije su dok su još sasvim mlade, nezrele i tanke, sa sitnim i mekanim zrnima. Bez konaca su čak i kada postignu svoju punu dužinu. Kad postignu punu zrelost, zrna se mogu upotrebiti kao pasulj.

Pre pripreme jela mahune se iseku na kraće komadiće i blanširaju dva-tri minuta u slanoj vodi. Ako se od njih priprema salata, blanširaju se u vodi s malo soli i  jabukovog sirćeta jer tako zadržavaju boju. Ne valja ih dugo kuvati niti pržiti jer tada gube hrskavost i ukus. Zbog toga se ne preporučuje da se od njih priprema varivo. Umočene u testo, mahune se u Maleziji prže u ulju i poslužuju s čili umakom, a blanširane se koriste kao salata. U Indiji se poslužuju pržene s krompirom i škampima. Sitno narezane često se dodaju omletima. U Africi su omiljeno povrće i najčešći sastojak povrća iz woka.

Vigna kao osveženje za vrele letnje dane

Dok traju letnje vrućine iznenadite svoje ukućane novim specijalitetom – čorbom od vigne.

Za ovo jelo potrebno je: veza mahuna vigne, jedan krompir, jedna šargarepa, jedna šolja graška, supa od povrća, so, biber, crveni luk, beli luk, kurkuma u prahu, sveži peršun, po želji pavlaka za kuvanje. U nju se ukuvavaju noklice ili knedle za koje je potrebno jedno jaje, malo soli, šaka kukuruznog brašna, kašika ulja, mleko ili voda po potrebi. Po želji možete dodati i omiljene kobasice, safaladu, hrenovke, pileće meso, pojačati ukus i tako pripremiti kompletan obrok.

Mahune narežite na manje komadiće pa kratko prokuvajte u posoljenoj kipućoj vodi, isperite pod mlazom hladne vode i ostavite sa strane. Šargarepu narežite na kolutiće, a krompir na kockice. Na ulju „zažutite“ seckani crni i beli luk, dodajte narezanu šargarepu,  krompir i grašak i pospite kurkumom. Dinstajte mešajući par minuta pa ulijte supu od povrća i podlijte sa oko 400 ml vode. Smanjite vatru i dodajte seckani peršun i kuvajte oko 20 minuta.

U posudici umutite ulje, jaje, malo soli, kukuruzno brašno, ako je potrebno dodajte malo mleka ili vode. Napravite kompaktnu masu i ukuvajte knedlice u čorbu.

Kad je povrće gotovo i noklice skuvane, dodajte oceđene vigna mahune, začinite solju i biberom po ukusu, dodajte pavlaku i jelo je gotovo.


Salata od vigne sveža ili ostavljena za zimu

Od mahuna vigne možete pripremiti ukusnu, hrskavu, osvežavajuću letnju salatu.  Ako ste u prilici nabavite vignu u dve-tri boje. Operite je, odsecite vrhove i narežite na komadiće od dva-tri centimetra. Kratko ih blanširajte u posoljenoj i zakišeljenoj vodi, svaku boju pojedinačno, isperite pod mlazom hladne vode i odložite da se prohladi.

U posudi u kojoj ćete poslužiti ovu salatu pripremite dresing (preliv) od soli, bibera, jabukovog sirćeta i maslinovog ulja. Dobro izmešajte i ostavite sa strane. Očistite dva-tri čena belog luka, već prema ukusu ukućana, sitno ga naseckajte i ubacite u dresing i ostavite koji minut da se ukusi sjedine. Zatim ubacite vignu, dobro izmešajte i ostavite u frižider da se hladi. Posudu obavezno poklopite.

Ovakva „salata“ može i da se upakuje u teglice i ostavi za zimu. Ne treba joj nikakav konzervans, dovoljno je da se zalije s malo ulja.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica