Kako da napravite svoju biljnu mešavinu za lulu

Kako da napravite svoju biljnu mešavinu za lulu

Pravljenje mešavina za lulu u vezi je sa ukusom samog uživaoca, tako da se preporučuje isprobavanje kombinacija različitih biljaka kako biste ustanovili šta vam najviše odgovara. U ovom tekstu nalaze se smernice kako da to sami uradite.

 

Lula - © Pixabay

Berite mlade, sveže listove, idealno ujutru nakon što ispari rosa. Lišće čistite lagano u zatvorenom prostoru, tako što sakupljene listove okačite da vise na plafonu ili ih raširite na starim prozorskim oknima. Ne pokušavajte da ih osušite brzo u rerni, jer je cilj da lišće sačuva deo vlage kako bi se ublažio dim. Kada se biljke osuše, smrvite lišće rukama, koliko god je moguće.

Saveti za mešanje

Divizma je odlična baza za mešavinu za lulu, zato što ima lagan dim. Ovu biljka treba da čini polovinu mešavine. Nakon ovoga možete dodati podbel da pojača ukus, dok medveđe grožđe dosta podseća na duvan. Biljke koje dodajete treba da budu zastupljene maksimalno do 40%. Poslednjih 10% treba da budu mirisne biljke kao što su menta i žalfija. 

Ukoliko je mešavina previše jaka, koristite mini-prskalicu za vodu i okvasite blago mešavinu. Mešavinu čuvajte u tegli ili u plastičnim kesama.

Biljke iz porodice žalfija se koriste prvenstveno za ukus mešavine. Međutim treba voditi računa da li su biljke koje se koriste legalne, a jedna od takvih ilegalnih je Salvia divinorum.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica