Nauka dokazala! Evo kako SIRĆE pomaže biljkama

Nauka dokazala! Evo kako SIRĆE pomaže biljkama

Sirće je definitivno namirnica koju svako domaćinstvo mora da ima. Pored toga što je veoma efikasno u borbi protiv korova i može da služi kao sredstvo za čišćenje, sirće se koristi i u mnoge druge svrhe.

Sirće - © Pixabay

U normalnim uslovima biljke razlažu sećere. Međutim, kada nastupi period velikih suša, da bi preživele one prelaze na razlaganje acetata, odnosno soli sirćetne kiseline, koje čine osnovni sastav sirća. Upravo ovo i jeste bio predmet istraživanja na japanskom institutu. Istraživači su pošli od pretpostavke da tokom suše sirće može pomoći biljkama da lakše prebrode ovaj period.

To ih je navelo na razmišljanje šta ako se u sušnim periodima poveća količina acetata koja je dostupna biljkama? Istraživači su napravili eksperiment tako što su uzgajali biljke u simuliranim uslovima suše i tretirali ih samo sirćem ili vodom.

Biljke koje su bile tretirane samo vodom su uvenule, kao što se i inače dešava u uslovima velike suše. Ipak, većina onih biljaka koje su zalivane sirćem su preživele.

Sirće - © Pixabay 

Ovo može biti veliko otkriće u borbi protiv suše. Sirće može mnogo pomoći poljoprivrednicima da uprkos naglim vremenskim promenama mogu da gaje kulture koje su i do sada gajili. Pored toga sirće nije skupo.

Eksperiment je sproveden na biljkama koje su otpornije na sušu, ali i na genetski modifikovanim biljkama. Rezulitati i jednih i drugih pokazuju da se biljke mogu uspšeno preživeti sušne periode ukoliko se tretiraju sirćem.


Ipak, pre nego što ova teorija doživi široku upotrebu trebalo bi je isprobati na mnogim biljkama. I japanski naučnici ističu da ona ne može odmah postati spasonosno rešenje, ali da za sada obećava.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica