Da li ste pripremili svoje potkrovlje za leto?

Da li ste pripremili svoje potkrovlje za leto?

Kada pričamo o energetskoj efikasnosti, gotovo uvek obraćamo pažnju samo na grejanje, odnosno na uštedu u računu za grejanje. I to bi bilo sasvim u redu kada ne bismo imali za mnoge omiljeno godišnje doba – LETO.

Savršeno potkrovlje - © Knauf Insulation

Lepo vreme, sunčanje i kupanje na reci, zabava do uveče a kada dođemo u naš stan u potkrovlju – vrućina! Da li postoji rešenje, a da to nije klima uređaj koji neprestano radi?

Dobra vest je da rešenja ima! A pozitivna stvar je da, ako o svemu gore rečenom razmišljamo na vreme – prilikom rešavanja problema toplotne izolacije potkrovlja, možemo dobiti zaštitu od hladnoće zimi ali i zaštitu od prekomerne toplote leti.

U zimskom periodu ponašanje različitih izolacionih materijala je uglavnom slično. Međutim, važno je znati da se ne ponašaju svi izolacioni materijali isto kada je u pitanju zaštita od prekomerne toplote leti.

Šta je rešenje koje će zadovoljiti i letnji i zimski režim?

Pre svega, to je kombinacija različitih materijala kako termoizolacije (staklena i kamena mineralna vuna) tako i odgovarajuće krovne folije koje čine čitav ovaj sklop energetski efikasnim.

Evo kako izgleda taj sistem:


 

Sistem za izolaciju potkrovlja - © Knauf Insulation

 


Prvo što upada u oči je debljina ugrađene izolacije – da bismo zadovoljili minimalne zahteve Pravilnika o energetskoj efikasnosti, moramo ugraditi između 25 i 30 cm termoizolacije, tako da je za jedan klasični drveni krov potrebno ugraditi temoizolaciju između rogova, ali i ispod nivoa rogova.

Ovo je ključni momenat u kome bi trebalo napraviti kvalitetan izbor izolacije, kako bismo uspešno rešili i letnji i zimski režim korišćenja potkrovlja.


Šta su opcije?

Prirodan izbor za ovu poziciju su termoizolacioni materijali vlaknaste strukture kao što su:

Na slici iznad, prikazana je poslednja, ujedno i najbolja opcija.

Zašto je ova kombinacija optimalno rešenje, bar kada su u pitanju proizvodi Knauf Insulation:

  • Kamena mineralna vuna stavlja se između rogova jer, zbog većih gustina u odnosu na staklenu vunu, osetno bolje blokira prolazak toplote u potkrovlje (naravno, u letnjem periodu) i čini da se potkrovlje zaštiti od prodora toplote u najtoplijem delu dana. Preporučen proizvod: NaturBoard FIT PLUS.
  • Staklena mineralna vuna ispod nivoa rogova – vuna u rolni, zaštitno „ćebence“ kao dodatni sloj izolacije izuzetnih termičkih karakteristika. Preporučeni proizvod: Unifit 035.
  • Obe vune su braon boje – ovo su jedinstveni proizvodi na tržištu jer su napravljeni uz pomoć patentirane ECOSE tehnologije, na bazi bio veziva, bez dodatog formaldehida, što ih čini idealnim za upotrebu prilikom izolovanja sa unutrašnje strane. Svi ECOSE proizvodi staklene mineralne vune nose GOLD Eurofins sertifikat koji potvrđuje vrhunski kvalitet proizvoda u smislu kvaliteta unutrašnjeg vazduha.
  • I naravno, obavezna je primena krovnih folija (paropropusne – vodonepropusne ispod krovnog pokrivača i prane brane sa donje, toplije strane izolacije). Preporučeni proizvodi: Homeseal LDS 5, Homeseal LDS 200 AluPlus, Homeseal LDS 0.02, Homeseal LDS SOLIFIT-1. 
  • Završna obrada sa unutrašnje strane – preporuka je da to bude Knauf sistem suvomontažnog zida sa potrebnom podkonstrukcijom.

 

Materijali za izolaciju - © Knauf Insulation

Tek ovako sklopljeno rešenje potkrovlja će omogućiti da pored odličnih rezultata u zimskom periodu dobijete i odličnu zaštitu od prekomerne toplote leti. Vaše potkrovlje će biti optimalno zaptiveno, ali će, zbog upotrebe paropropusnih materijala – disati, čime se ostvaruje odličan komfor i zdrava klima.

Da zaključimo: prave mere energetske efikasnosti u jednom objektu su one koje čine da trošimo manje energije, ali da pritom ne žrtvujemo komfor!

Ako smo vas dovoljno zainteresovali za temu, vreme je da pogledate i kako se izvodi izolacija potkrovlja. Jovan Memedović i majstor Neša vam pokazuju postupak, korak po korak! Uživajte!

Sponzorisani članak
Knauf Insulation d.o.o. 
Adresa: 
Batajnički drum 16 b 11080 Zemun, Beograd
Telefon: 011/33-10-800 
Email: 
[email protected]
Web adresa: www.knaufinsulation.rs/sr

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica