Čekajući Nojevu barku

Čekajući Nojevu barku

Početkom juna gotovo celu Srbiju su pogodile katastrofalne poplave. Pukom srećom ljudskih žrtava nije bilo kao 2014. godine, što je najvažnije i jedino dobro u još jednoj nesreći koja nas je pogodila iako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pre samo nekoliko dana samouvereno proročki izjavio da nema mesta strahu jer poplava u Srbiji neće biti.

Poplave u Kraljevu - © Milanko Danilović/Agromedia 

Neko će reći božja volja, drugi, uglavnom iz vlasti, da se protiv prirode ne može, posebno kad „voda dođe iza(valjda odpozadi) pa iznenadi kao ovom prilikom”, kako saopštavaju samozvani stručnjaci opšte nadležnosti i nikakve kompetentnosti kakvih je u Srbiji na pretek.

Bilo kako bilo iza poplava širom zemlje ostala je pustoš: hiljade poplavljenih kuća i pomoćnih objekata, pokidani i razrovani putevi, srušeni mostovi, desetine hiljada uništenih oranica, voćnjaka, livada i ostalo. Na televizijama s nacionalnom frenkvencijom od ranog jutra do pre ponoć gostuju metereolozi, komandanti štabova za vanredne situacije, gradonačelnici, njihovi pomoćnici i savetnici za oblast elementarnih nepogoda, komesari zaduženih za rad vlasti u lokalnim samoupravama.

Svi optimisti i odišu spremnošću da pomognu mučenom narodu koji je preko noći izgubio sve što je godinama i decenijama stvarao. Pozira se pred kamerama koje ih u korak prate, ako nema njih poseta „ugroženom području” se odlaže dok prva kamera ne bude slobodna, da narod vidi njihovu zabrinutost za sudbinu potčinjenih. Ništa novo i sve viđeno toliko puta.

Poplave u Kraljevu - © Milanko Danilović/Agromedia

O propustima u svom radu kao i onim na rekama i potocima niko da progovori jednu reč. Niko nije kriv a sasvim je sigurno da bar 50 odsto krivice snose ljudi na odgovornim državnim i partijskim funkcijama. Pokazalo se na delu i na nesreću da i dalje vlada urbanistički haos, da se stambeni, poslovni i drugi objekti grade tamo gde ne bi smelo da se podižu bilo kakvi objekti jer presecaju tokove reka i potoka, zatvaraju kanale i propuste.

Predstavnik JP Srbijavode suočen s strašnim posledicama poplava u Adranima kod Kraljeva saopštava mrtav hladan da tamošnji most nema dovoljnu propusnu moć i da mora da se gradi novi. Ista situacija u desetine sela na području Kraljeva koje je u poplavama, po mnogim ocenama, pretpelo najveću štetu.


Njegov gradonačelnik sa sigurnog mesta sa obale Ibra poručuje u direktom tv uključenju da sve službe javnih preduzeća i njegov štab funkcionišu „besprekorno” dok meštani Mrsaća i drugih sela vape za ribarskim čizmama u kojima bi došli do poplavljene stoke, a kamoli o pumpama i potrebnoh mehanizaciji. To je dostupno samo probranim, odanim, bliskim na koje se može računati na sledećim izborima sa sigurnim glasom.

Poplave u Kraljevu - © Milanko Danilović/Agromedia

Nesreća je na surov način opomenula i potvrdila da nisu krivi samo oni koji bespravno grade ili ništa ne rade da važnu infrastrukturu drže u dobrom stanju nego moćnici koji izdaju dozvole za gradnju tamo gde ne bi smelo da se gradi.Očito da svaki grad ima svoj objekat poput „Čardaka ni na zemlji ni na nebu” poput onog ne Pančićevom vrhu. Krive su inspekcijske službe koje tolerišu haos na terenu i komunalne inspekcije koje se ponašaju kao sindikalne organizacije u Srbiji-niti štete,niti kome koriste.


Aljkavost, neprofesionalizam, nekompetentnost i neodgovornost caruju u svakom gradu i opštini, i nijedna nesreća ne može da nas opameti. Dok je tako plaćaćemo visoku cenu svake prirodne pojave pa i nedavnih poplava.

P.S. Na pisanje ovog teksta odlučio sam se kad sam video snimak gradjevinske mašine na obalama Raške u Novom Pazaru koja sa obala u reku odvlači desetine tona raznog smeća.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica