9 neobičnih trikova koji će vam olakšati poslove u bašti

9 neobičnih trikova koji će vam olakšati poslove u bašti

Predmeti i ambalaža koju svakodnevno koristite u domaćinstvu, a posle toga bacite mogu da budu od velike pomoći u bašti. Ovi obični predmeti koje, sigurni smo, svako domaćinstvo ima zameniće vam mreže za krastavace, ili kante za zalivanje. Pomoćiće vam čak i u sortiranju semena, određivanju razmaka između biljaka i još mnogo toga.

 

9 neobičnih trikova koji će vam olakšati poslove u bašti - © Agromedia

Svaki baštovan ima neke svoje neobične trikove koji zaista funkcionišu i koji mogu biti od velike pomoći. Mi smo na Instagramu pronašli i za vas izdvojili neke od najboljih neobičnih trikova koji će vam uštedeti vreme i poštedeti vas muke. Ovo su 9 neobičnih trikova koji će vam olakšati poslove u bašti.

1. Filter za kafu za lakše presađivanje biljaka

Svaka biljka vremenom preraste saksiju u koju ste je prvi put posadili. Da ne biste ponovo tražili zemlju, pre punjenja i sadnje biljaka postavite prvo fiter za kafu. Tako ćete prilikom presađivanja preneti i biljku i zemlju u novu saksiju.

2. Vinske flaše za zalivanje biljaka

Ne morate da dajete mnogo novca da biste nabavili sisteme za navodnjavanje ako to možete napraviti sa predmetima iz vaše kuće. Jednostavno napunite staru staklenu vinsku flašu ili bočicu od maslinovog ulja vodom i ostavite malu rupicu na vrhu.

Da biste napravili malu rupicu pronađite neki stari čep i probušite nekoliko manjih rupica. Tako je okrenite i pobodite u zemlju pored biljke. Voda će polako odlaziti u zemlju tako da nekoliko dana nećete morati da zalivate biljke.

Vinske flaše u bašti - © Pixabay

 

3. Plastične kutijice od Tik Taka

Koliko bombonica Tik Taka pojedemo godišnje, a da kutijice kasnije bacimo. Nemojte to više raditi već iskoristite ove plastične ambalaže za skladištenje semena. Kutijice od Tik Taka su posebno pogodne, jer možete otvoriti poklopac i istresati po nekoliko semenki.


Samo ne zaboravite da prvo isperete ove posude i da ih označite.

4. Hulahopke umesto mreže za lubenice

Gajenje lubenica na vertikalnim mrežama smanjuje mogućnosti od napada štetočina i bolesti. Međutim, problem je to što su lubenice izuzetno teške i ukoliko ih ostavite bez ikakave potpore mogu da se otkinu pre vremena.

Zanimljiv ali vrlo koristan predlog jesu hulahopke. Isecite donji deo hulahopki i tu ubacite lubenice. Pričvrstite čarape za mrežu.


Baloni u bašti - © Pixabay

5. Baloni od 2 litara za držanje saksija

Da biste napravili viseću baštu sve što vam je potrebno jesu baloni od 2 litra, makaze i jedna drvena letva. Pre svega izbušite nekoliko rupica na dnu balona da biste omogućili oticanje viška vode.


Makazama isecite prednji – gornji deo ambalaže, ali tako da vam ostane ručka. Zakačite balone na letvu i ubacite saksije unutra.

6. Napravite sami kantu za zalivanje

Nemate kantu za zalivanje? Uzmite neki stari balon koji vam stoji kod kuće, probušite nekoliko rupica na zatvaraču i eto dobili ste kantu za zalivanje biljaka.

7. Čepovi za vino za određivanje razmaka između biljaka

Nemojte bacati čepove za vino nakon što ga popijete. Prišrafite ih za neku drevenu dasku i između njih napravite onaj razmak na kom želite da sadite vaše biljke. Ostalo je sve vrlo jednostavno.

Pampuri u bašti - © Pixabay

 

8. Stari kišobrani za pridržavanje biljaka

Vaši stari i pohabani kišobrani mogu biti odlični za pravljenje mreže za biljke. Jednostavno ih pobodite u zemlju, a onda ih nekim žicama ili konopcima pričvrstite za zemlju da biste vašim biljakama puzavicama dali dobar oslonac.

9. Pivo koje ubija bube

Leptire i puževe često privlači miris piva. Zato to možete iskorititi protiv njih. Sipajte pivo u neke dublje posude i stavite ih ispod ili blizu biljaka koje oni često napadaju. Tako će se oni daviti pre nego što dođu do biljke.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica