Za najdominantnije probleme u povrtarstvu postoje rešenja! – Na osnovu iskustva Agromarket preporučuje ovaj KOMPLET PREPARATA

Za najdominantnije probleme u povrtarstvu postoje rešenja! – Na osnovu iskustva Agromarket preporučuje ovaj KOMPLET PREPARATA

U povrtarskoj proizvodnji najveći izazovi su insekti koji prave veliku štetu, objašnjavaju stručnjaci kompanije Agromarket i u ove insekte ubrajaju trips, belu leptirastu i zelenu breskvinu vaš. Nisu zaboravili ni tutu absolutu, koja, kako kažu, prave veliku štetu paradajzu.

“Zajedničko ovim štetočinama je da imaju veliki broj generacija, da se brzo razvijaju i da zahtevaju visoke temperature za svoj razvoj”, navodi dipl. inž. Mladen Đorđević.

U ponudi insekticida kompanije Agromarket izdvojeni su po visokoj efikasnosti Exirel i Exalt.

“Excirel ima jako dobre ekotoksikološke osobine i nije štetan po korisne insekte i predatore. Deluje i ovicidno i larvicidno”, objašnjava Đorđević.

Doza primene je 0.75 l/ha.

Insekticid Exalt se primenjuje u dozi od 2.4 l/ha.

“Ima izraženo jako i brzo delovanje na trips i belu leptirastu vaš. Posebno je značajan jer deluje na tutu absolutu”, navodi Đorđević.

Dobre rezultate u suzbijanju pomenutih štetočina pokazuje i insektcidi Delegate. U ponudi je i insekticid Pyretrum, koji je registrovan i u organskoj proizvodnji.


Suzbijanje patogena u povrtarstvu

Plamenjača, crna pegavost, siva trulež i drugi patogeni zahtevaju ozbiljna rešenja.

Iz stručne službe preporučuju primenu sledećih fungicida za suzbijanje plamenjače.

“Na početku vegetacije možemo da krenemo sa Ridomilom Gold, zbog dugačke karence. Posle možemo primeniti Queen, a za trenutak berbe dobro provereni Equation Pro“, objašnjavaju iz ove službe.


Za suzbijanje crne pegavosti preporučena je upotreba fungicida Sigura.

Za suzbijanje sive truleži preporučena je upotreba fungicida Zembi.


Pravilna ishrana biljaka u povrtarstvu

Stručnjaci kompanije Agromarket naglašavaju važnost pravilne kompozicije hraniva.

U njihovom dosadašnjem iskustvu, kod paradajza ova kompozicija podrazumevala je upotrebu Fitofert Energy Active 15P 33.

“Paralelna formula ovoj Fitofert Energy Complete A, pogotovo korisna za tvrde i slane vode, pošto ima jaču rezidualnu kiselost”, objašnjava dipl. inž. Goran Radovanović.

 

Sagovornici: 

dipl. inž. Mladen Đorđević
dipl. inž. Goran Radovanović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica