USPEŠNO se REŠITE prouzrokovača bakterioza

USPEŠNO se REŠITE prouzrokovača bakterioza

Uspešna biološka borba protiv prouzrokovača bakterioza! Kvantitet uz kvalitet dobijenog proizvoda prdstavlja uspeh povrtarske proizvodnje.  Na tom putu tokom proizvodne sezone često možemo imati problema sa prouzrokovačima biljnih bolesti  ukoliko ne delujemo na vreme (u ovom slučaju sa patogenima koji prourokuju  bakterioze).

Preparat ERWIX

Bakteriozna pegavost listova i krastavost plodova povrća predstavlja jedanu od najznačajnijih oboljenja povrća, prouzrokovač ovog oboljenja je bakterija Xanthomonas campestris. Veoma je rasprostanjena i parazitira ne samo gajene biljke već i mnoge korovske vrste. Xanthomonas campestris. se najčešće odrzava u obolelim biljnim ostacima u zemlljištu gde svoju vitalnost održava do tri godine, dok je  vitalnost u  zaraženom semenu i do 17 meseci. Temperaturni opseg od 16o do 30C gde sa čestim navodnjavanjem i visokom relativnom vlažnošću vazduha stvara idealne uslove za razvoj bolesti.

Krastavost se može uočiti na stablu, kotiledonima i prvim listovima a najveće  štete nastaju na plodovima, počev od zametanja pa sve do berbe. Na zaraženim plodovima u početku se uočavaju sitne mrke pege koje kasnije nekrotiraju i pucaju usled čega plod dobija krastav izgled. Ovakve promene na plodovima mogu umanjiti ekonomsku vrednost plodova i cele proizvodnje.

U cilju suzbijanja navedene bolesti kompanija Agrounik preporučuje AGROUNIK TEHNOLOGIJU bez rezistentnosti i karence.

Prvi tretman preparatom ERWIX izvršiti u količini 150ml/10 litara vode (2 lit/m2) i njime zaliti usejani kontejner sa semenom povrća .

Drugi tretman obaviti u fazi ukrštanja listova takođe bio-baktericid ERWIX u količini 150ml/10 litara vode (2 lit./m2) i treći tretman ERWIX u količini 150ml/10 litara vode u fazi pikiranja rasada.

U toku sadnje rasada na stalno mesto obavljamo tretman zemljista biobaktericidom ERWIX u dozi 1l/5ari i ponavljamo tretman za 15 dana.

Folijarnom primenom preparata ERWIX u fazama od rasađivanja  do berbe i u berbi količini 150ml/10 litara vode ujedno vršimo i zaštitu od gljive Botritis cinerea izazivača sive truleži.


Potražite Erwix u poljoprivrednim apotekama.

Kontakti naše stručne službe su na linku https://agrounik.rs/kontakt/

Sponzorisan članak Agrounik


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica