U ovom plasteniku NEMA PRSKANJA hemijom – A KVALITET paprike je FENOMENALAN!

U ovom plasteniku NEMA PRSKANJA hemijom – A KVALITET paprike je FENOMENALAN!

U ovom plasteniku Ivana Jankovića iz Miloševa, nema prskanja hemijskim preparatima, pesticidi se ne koriste! Kako je to moguće, pitate se? Reč je o potpuno prirodnoj metodi – metodi zaštite predatorima. Da li ovo ima efekta otkriva nam dugogodišnji povrtar iz centralne Srbije.

Ivan se proizvodnjom povrća bavi dugi niz godina i u svojim plastenicima je odlučio da ne koristi ništa od hemijskih preparata. Ovaj način gajenja povrća je kako on kaže više neko isplativ, jer se dobija potpuno zdrav plod za korišćenje. I ne samo to, on je uspeo da sa ovim načinom zaštite i gajenja paprike dobije visok kvalitet plodova i dobar procenat prve klase.

Kako se koriste predatori u plastenicima?

“Za one koji nisu čuli za to, predatori su one male sitne bubice, koje nisu štetne po povrće, ali jedu ove druge štetne insekte koji mogu da nanesu štete povrću. Kako su predatori mnogo osetljivi, ne ovo je još jedan razlog zašto ne sme biti prskanja bilo kakvom hemijom ni u plastenicima ni u oko njih. Oni su toliko nežni da ih i najblažim pesticidom možemo potpuno uništiti”, rekao nam je Ivan Janković.

U trenutku kada paprika formira prvi cvet i zatvori staze u plasteniku tada se postavljaju predatori. U ovom momentu kada se paprike spoje i listovi se dodiruju predatori će moći slobodno da se kreću sa biljke na biljku i tako uništavaju moguće štetne insekte. Tada se spuste kesice sa predatorima, tačnije “posole” se po paprici i onda u narednih mesec dana oni se razmnožavaju. nakon toga oni kreću da deluju.

Ove sitne bubice, odnosno takozvani “predatori” koji su se hranili drugim bubama su postojali i ranije u prirodi, ali su korišćenjem hemijskih preparata uništeni. Sada se povrtari kao što je Janković opet vraćaju na ovaj način zaštite, jer po njegovom mišljenju hemija više ne deluje, posebno po ovako visokm temeperaturama, gde čime god da se prska to ne bi bilo delotvorno.

Kakvi su efekti delovanja predatora u plasteniku?

Pored masovne upotrebe hemije mnogima danas ovaj način zaštite zvuči veoma čudno i neverovatno, ali u Ivanovim plastenicima može se videti da su plodovi veoma zdravi i da je visok procenat prve klase paprike.

“Ne samo da su plodovi zdravi, već dobijamo i visok kvalitet paprike, ona je mnogo ukusnija kada se ne prska ni sa čim i veliki procenat prve klase. Kada nema predatora lako se razmnožava trip i grinje koji mogu da oštete čak 40 odsto paprike i može samo da je bacite. A ovako dobijamo visok procenat prve klase, paprika je zdrava i za sve nas koji radimo u plasteniku svaki dan je mnogo zdravije kada ne koristimo pesticide”, objašnjava Ivan.

Kako kupci reaguju na ovu papriku?

Kada se plasira paprika na tržišta jasno se vidi razlika između one koja se štiti predatorima i hemijom. Ali kako na to reaguju kupci i da li oni mogu da pronađu razliku?

“Paprika nije ista, i ljudi polako počinju da prave razliku i prepoznaju zdrave plodove. Naravno mi ne može da imamo istu cenu paprike kao i povrtari koji u svojoj proizvodnji koriste hemijske preparate, jer su predatori za ovu površinu mnogo skuplji od hemijskih preparata, ali je ova paprika mnogo zdravija. Tako da se mi trudimo da upoznamo potrošače i edukujemo ih koja je razlika i zašto je naša cena viša”, kaže ovaj povrtar.

Prema Ivanu Jankoviću, ali i velikom broju povrtara koji se polako ali sigurno okreću ovom načinu zaštite, biološka zaštita je budućnost proizvodnje.  Hemija će se polako izgubiti i proizvođači će se uglavnom okretati biološkoj zaštiti, jer će kvalitet proizvoda sa upotrebom hemije biti sve niži, a i zdravlje ljudi će biti od ključne važnosti.

Sagovornik: Ivan Janković, Miloševo

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica