Šta je gore za KUKURUZ – ambrozija, čičak ili pepeljuga? EVO kako Zoran Oklješa iz Temerina štiti svoj usev od KOROVA!

Šta je gore za KUKURUZ – ambrozija, čičak ili pepeljuga? EVO kako Zoran Oklješa iz Temerina štiti svoj usev od KOROVA!

Svaki poljoprivrednik zna da korovi prave velike probleme u usevu kukuruza, a mnogi od njih su veoma uporni i teško je rešiti ih se. Palamida, pepeljuga, čičak, štir, poponac, vijušac, divlja kupina i divlja jagoda, spadaju u najčešće korove u usevu kukuruza. Pitali smo stručnjaka iz kompanije Adama, Dušicu Popović, kako im stati na put i osigurati dobar prinos kukuruza.

,,Ono što je važno da kažem da Chief suzbija sve važne korove u kukuruzu kao što su palamida, kao što je pepeljuga, kao što je čičak, kao što je štir. Preparat Chief može da se meša sa drugim preparatima od čega bih posebno istakla važnost davanja preparata Tomigan. Poslednjih godina dosta proizvođača je izrazilo želju da koristi Tomigan zajedno sa Chief-om zato što je došlo do širenja korova kao što je poponac, vijušac, divlja kupina i divlja jagoda. Ovi korovi zaista se najlakše suzbijaju u usevu kukuruza davanjem preparata Tomigan.

Za suzbijanje uskolisnih korova proizvođač je koristio preparat Nikogan. Jako važna stvar koju proizvođači takođe cene kod preparata Chief i Nicogan jeste što ne moraju da dodaju dodatno okvašivač, preparat Chief u sebi već ima okvašivače”, kaže naša sagovornica.

Zoran Oklješa, poljoprivrednik iz Temerina, koristi navedene preparate već godinama.

,,Kukuruze sve tretiramo u petom, šestom listu već par godina – Chief i Nicogan. Jako se dobro pokazao, stvarno nosi najtvrdokornije korove, koristićemo ga i dalje. Čičak, ambrozija, a ako ima poponca onda dodamo i Tomigan, ali uglavnom čičak i ambrozije, te tvrdokornije korove. Druge je već lako rešiti ali bitno je da to sprečimo dalje”, tvrdi Oklješa.

Ranije je koristio preparate na pola zemljišta, ali od prošle godine je uključio na celokupnu površinu. Veoma je zadovoljan rezultatima, pa ne planira da menja provereni ,,recept”.

,,Nema razloga da menjam. Ako nešto dobro radi ne treba menjati”, kaže poljoprivrednik iz Temerina.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica