Mravi mogu da smanje UPOTREBU PESTICIDA, tvrde naučnici

Mravi mogu da smanje UPOTREBU PESTICIDA, tvrde naučnici

Pesticidi čine pčele „ošamućenima“, razarajući njihov centralni nervni sistem. A mnoge od ovih štetnih hemikalija mogli bi zameniti mravi.

dva mrava drže list

Ovo su zaključci dve odvojene studije o o štetnim hemijskim preparatima koji se koriste za suzbijanje štetočina i bolesti.

Širom sveta, poljoprivrednici koriste više od 2,5 milijardi kilograma pesticida svake godine.

Naučnici u poljoprivredi razvili su više od 1.000 ovih hemijskih jedinjenja koja su prilagođena za očuvanje zaliha hrane ubijanjem insekata, gljivica i korova.

Ali pesticidi mogu biti izuzetno štetni za vrste insekata – posebno pčele.

Kako pesticidi utiču na pčele?

Pčele su vitalni deo ekosistema. Bez njih bi mnoge druge vrste izumrle. U Evropi pčele oprašuju 80 odsto divljeg cveća.

Oni su takođe neophodni za poljoprivredu, pri čemu otprilike jedna trećina globalne proizvodnje hrane zavisi od ovih oprašivača.

Ali pesticidi uništavaju centralni nervni sistem pčela, pokazalo je novo istraživanje.


Hemikalije oštećuju sposobnost oprašivača da lete pravolinijski – što im otežava pronalaženje hrane.

Pčele koje su bile izložene pesticidima takođe imaju više „mrtvih ćelija“ u mozgu. To bi moglo značiti da im hemikalije u pesticidima „oštećuju mozak“.

pčele na cvetu


Da li mravi mogu zameniti pesticide?

Nada, međutim, nije izgubljena – naučnici se sve više okreću održivijim oblicima poljoprivrede.

Ako ste ikada pokušali da odete na piknik leti, verovatno su za vas mravi štetočine.


Ipak, nova studija je otkrila da oni mogu zaštititi useve od oštećenja jednako dobro kao i pesticidi.

Međunarodna studija – objavljena u časopisu Proceedings of Roial Societi B – otkrila je da mnoge vrste mrava imaju sličnu ili veću efikasnost od pesticida, po nižoj ceni.

Mravi štite useve od štetočina kao što su gusenice i bube. Njihovi tuneli nalik lavirintu takođe prozračuju tlo, pomažući biljkama da usisavaju kiseonik.

Istraživači su pogledali 26 vrsta mrava i otkrili da bi stvorenja mogla biti „obećavajuće sredstvo“ u borbi protiv drugih štetočina.

Ali to nije nova ideja, navode autori studije. Uzgajivači citrusa u Kini bili su pioniri u biološkoj kontroli koristeći mrave pre mnogo vekova.

Sa druge strane mravi takođe mogu i da naneti štetu usevima, jer štite štetočine poput lisnih uši i beoušica – sitnih stvorenja koja proizvode medljiku, koju mravi vole da jedu.

Međutim, ove opasnosti se mogu nadoknaditi kroz ekološki prihvatljive prakse upravljanja, kao što je sejanje alternativnih izvora šećera za jelo mrava.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica