Plamenjača UNIŠTAVA PAPRIKU na samom POČETKU proizvodnje!

Plamenjača UNIŠTAVA PAPRIKU na samom POČETKU proizvodnje!

Proizvodnje paprike je na početku sezone, rasađivanje još uvek traje, a počelo je pre 10-15 dana. Paprika iz direktne setve je u fazi nicanja i u fazi 3 do 4 stalna lista. Paprika voli izbalansiranu ishranu na početku vegetacije i ima nešto veće potrebe za fosforom.

Fosfor je bitan za ukorenjivanje biljaka i za stvaranje generativnih organa. Stručni tim Galenike-Fitofarmacije preporučuje primenu đubriva Poliamniks bolja miks je danas 40:11 uz dodatak Fertigala Humi.

Poliamiks 40:11 ima naglašen fosfor u svom sadržaju i u skladu je sa potrebama biljaka. Obezbeđuje i bolje ukorenjavanje i kasnije stvaranje stvaranje cvetova. Humi Pro je biostimulator koji sadrži huminske kiseline.

Osnovna uloga ovog preparata je razvoj korenovog sistema i to što blokirane mikro i makro elemente može da učini dostupnim biljkama. Za folijarnu prihranu preporučujemo Fertigal Cu Bactoclean koji u sebi sadrži bakar u organskom obliku i bitan je za mnoge enzimske procese u biljkama. Ovaj preparat ujedno i značajno povećava otpornost biljaka prema najopasnijoj bolesti paprike to je bakteriozna plamenjača.

Kada je zaštita u pitanju naravno da najviše računa vodimo opasnoj bolesti to je bakteriozna plamenjača. Preventivno na početku vegetacije primenjuju se bakarni preparati.

Još jedna značajna opasnost na početku sezone to je suzbijanje biljnih vaši koje mogu na da naprave direktne štete kao što su isisavanje biljnih sokova, i onda biljke kasne u porastu. Ove štetočine luče veliku količinu medne rose gde se kasnije razvijaju gljive čađavice.

Kao vektori virusa biljne vaši prenose sve značajne viroze na paprici, kao što je virus mozaika krastavca, virus mozaika lucerke, virus mozaika duvana. Jedini način borbe protiv virusa je suzbijanje njihovih vektora.

Galenika-Fitofarmacija od ove godine u svom asortimanu ima novi insekticid Talent. Jedan sat nakon primene preparata insekti prestaju sa ishranom a uginjavanje nastupa za nekih 2 do 5 dana. Ono što je značajno za delovanje ovog preparata jeste njegova perzistentnost. Njegovo delovanje u zavisnosti od vremenskih uslova padavina može biti negde od 15 do 20 dana.


Galenika-Fitofarmacija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica