Ovako treba da izgleda jedan SAVREMENI ZASAD JABUKE za primer!

Ovako treba da izgleda jedan SAVREMENI ZASAD JABUKE za primer!

Prošle nedelje Galenika-Fitofarmacija održala je Dan polja jabuke u mestu nedaleko od Inđije na poljoprivrednom gazdinstvu njihovog dugogodišnjeg korisnika Dragoljuba Milovanovića iz Novog Slankamena.

“Cilj ove manifestacije je da svim poljoprivrednim proizvođačima, poslovnim partnerima i korisnici naših proizvoda pokažemo kako izgleda tehnologija zaštite i ishrane sa našim preparatima u zasadima jabuke i breskve. Pozvali smo voćare i poljoprivredne proizvođače iz različitih delova Srbije, iz Srema, Šumadije , iz jednog dela Bačke”, kaže Ivan Stevanović dipl.inž voćarstva.

U zasadima je planirano da se pokaže kako to izgleda kada se obavlja pravovremena i adekvatna zaštita primenom fito tehnologije koja podrazumeva primenu visokokvalitetnih preparata i đubriva, a sami tim i da pokaže njihovu efikasnost. Kao i svaka prethodna i 2022.voćarska godina karaktersitična je po mnogo čemu, između ostalog i po velikom broju proizrokovača biljnih bolesti.

“Ova godina je počela sa velikim brojem kasnih prolećnih mrazeva. Posle toga je došlo do porasta temperatura sa smenama kišovitih perioda što je svakako prouzrokovalo razvoj različitih prouzrukovača biljnih bolesti. Sa porastom temperatura pojačana je i aktivnost štetnih insekata. Sve ovo su limitirajući faktori, koji svakako mogu da utiču i ograničavaju voćarsku proizvodnju pa je zato neophodno pravovremeno obići i zaštititi zasade. Takođe važno je pravovremeno odabrati kvalitetne kombinacije preparata kako bi došlo do adekvatne zaštite, a kasnije i visokog prinosa sa plodovoima prve klase što je između ostalog i cilj. Pravovremena adekvatna zaštita je ključ uspeha u zaštiti voćnih kultura”, kaže dipl.inž Ivan Stevanović iz kompanije Galenika Fitofarmacija.

Veliki broj proizvođača posetio je Dane polja jabuke u Novom Slankamenu u organizaciji kompanije Galenika-Fitofarmacija. Vladimir Pantelić iz sela Blaznava iz okoline Topole prezadovoljan je sa onim što je video u Slankamenu i u kakvom se stanju nalaze ovi zasadi. Vladimir ističe da je reč o savremenim zasadima sa protivgradnom mrežom i sistemom za navodnjavanje.

Kad je reč o samim plodovima ova proizvođač primećuje da je sve ispoštovano kada je reč o zaštiti i da su plodovi lepo formirani, kvalitetni i zdravi. Dodao je da od kada i on sarađuje sa kompanijom Galenika-Fitofarmacija sve u njegovim zasadima je na visokom nivou, da je izuzetno zadovoljan svojim voćkama i adekvatnom primenom preparata ove kompanije.

Takođe, Ilija Grujić iz Neština u sovjim zasadima koristi veliki broj preprata za zaštitu bilja iz portfolija Galenike-Fitofarmacije, od Pehara, preko Sekvence, Furioza, Mankogala. Ovaj proizvođač više od 14 godina sarađuje sa kompanijom Galenika-Fitofarmacija i veoma je zadovoljan saradnjom. A u prošloj godini koja je bila izuzetno teška, Ilija ističe da je veliku pomoć dobio baš iz ove kompanije.

Dragoljub Milovanović iz mesta Novi Slankamen, na čijim su se zasadima i održali ovi Dani polja istakao je da je ovo prvi put da se ova manifestacija održava u njegovim zasadima i da duži nis godina koliko sarađuje sa ovom kompanijom koristi njihove preparate i još uvek nije imao probleme u proizvodnji.


Primenom odgovarajućih tehnologija zaštite i prihrane, stiže se do visokih prinosa i visokih profita i to na zadovoljstvo naših voćara kojih iz godine u godinu ima sve više, zaključio je Ivan Stevanović iz kompanije Galenika-Fitofarmacija.

Galenika-Fitofarmacija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica