Da li je GLIFOSAT bezbedan za poljoprivredu?

Da li je GLIFOSAT bezbedan za poljoprivredu?

Da li je glifosat bezbedan za poljoprivredu? Regulator bezbednosti hrane EU kaže da jeste!

Glifosat prskanje

 

Evropski regulator za bezbednost hrane saopštio je da je kontroverzni herbicid glifosat – glavni aktivni sastojak u Bajerovom leku za ubijanje korova Roundup – bezbedan za upotrebu u poljoprivredi.

Pregled Evropske agencije za bezbednost hrane „nije identifikovao nijednu kritičnu oblast za zabrinutost“ u pogledu uticaja glifosata na zdravlje ljudi i životinja.

Odluka će pomoći Evropskoj komisiji da odluči da li da predloži da se herbicid zadrži na tržištu. Odobrenje za glifosat ističe 15. decembra.

Otkuda kontroverza oko herbicida glifosat?

Glifosat hemijska formula

 

Svetska zdravstvena organizacija je otkrila da je glifosat „verovatno kancerogen za ljude“ 2015. godine, što je izazvalo buru pravnih izazova i političkih debata širom sveta.


Evropa je 2017. jedva odobrila to da glifosat ostane na tržištu i narednih pet godina, a zemlje uključujući Francusku i Nemačku objavile su sopstvene zabrane ovog herbicida. Aktivisti su se nadali da će petogodišnje odobrenje – manje od standardnih 10 ili 15 godina za većinu hemikalija – otvoriti vrata za dalju regulaciju.

Glifosat

„Ovaj savet EFSA je van svake logike“, rekla je Angeliki Lisimachou, istraživač u Pesticide Action Network Europe. „Od raka, neurotoksičnosti, uticaja na mikrobiom, zdravlje tla, pčele i ekosisteme, naši regulatori okreću leđa svim potencijalnim štetnostima prijavljenim nakon izlaganja glifosatu.


Pobeda za Bajer i Monsanto oko glifosata

Odluka je pobeda za Bajer, koji je 2018. godine kupio tvorca glifosata Monsanto i platio preko 10 miliona dolara za namirenje desetina hiljada potraživanja u SAD da je herbicid izazvao rak.

Grupa za obnavljanje glifosata, koja računa Bajer kao člana, pozdravila je odluku EFSA, rekavši da ona postavlja „temelj za uspešno ponovno odobrenje glifosata u EU“.


„Ovi konačni naučni zaključci su u skladu sa procenama vodećih zdravstvenih regulatora širom sveta, kao i sa ogromnim dokazima iz skoro 50 godina nauke“, navodi se u saopštenju grupe.

U svojoj odluci, EFSA je i dalje primetila visok dugoročni rizik za sisare u 12 od 23 predložene upotrebe glifosata. Takođe je rečeno da ne može da utvrdi efekat herbicida na biodiverzitet delimično zbog nedostatka dogovorenih ciljeva zaštite.

Izvor: agriculturedive

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica