Sa svakom smokvom pojedemo i po jednu osu

Sa svakom smokvom pojedemo i po jednu osu

Sa svakom smokvom pojedemo i po jednu smokvu - © Pixabay

Iako se smokva često naziva caricom mediteranskog voća, ona tehnički spada u kategoriju cveća, a način njenog stvaranja je istovremeno fascinantan i zastrašujuć. Naučnici objašnjavaju kako su smokve izokrenuti cvetovi, dok smokvino drvo ne cveta kao ono kod jabuke ili breskve.

Njeni se cvetovi razvijaju unutar kruškolike kapsule, koja kasnije dozreva u voće koje jedemo. Tako da ono nije samo jedna voćka, već njihov skup. Međutim, to nije jedino po čemu su smokve jedinstvene.

Evo šta znače nalepnice na voću koje kupujete u prodavnicama!

Budući da cvetaju ka unutra, potreban im je specijalan proces oprašivanja, jer se ne mogu uzdati u pčele i vetar. Tu onda nastupaju smokvine ose. Smokva ne može preživeti bez osa koje šire njen genetski materijal, a ose pak ne mogu živeti bez smokvi, jer tamo odlažu svoju larvu.

Kako proizvesti sejanac omiljene voćke
 

Sa svakom smokvom pojedemo i po jednu smokvu - © Pixabay

Ženke ose ulaze samo u muške smokve (bez brige, ne jedemo muške smokve). Krila ženke ose i njeni pipci se slome dok ulazi u mali prolaz u smokvu, pa kad jednom uđe, ona ne može izaći. Muške bebe ose se rađaju bez krila, jer je njihova jedina funkcija oplodnja ženke, a onda prokopavaju tunel kako bi izašli iz smokve.

Tehnologija sušenja jabuke i kruške

Nakon što osa ugine u unutrašnjosti smokve, ona se razgrađuje – koliko god to tužno zvučalo, nužno je u procesu stvaranja ukusne smokve. Zato bi vegani nakon tog saznanja trebalo još jednom da razmisle da li će i dalje konzumirati ovu voćku.


Izvor: Express.hr

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica