Pravovremena zaštita jabuke i kruške donosi osmeh u berbi

Pravovremena zaštita jabuke i kruške donosi osmeh u berbi

Buđenje proleća donelo je najlepše slike ruralne Srbije. U Vinči kraj Topole voćni zasadi su se okitili cvetom, tamošnji voćari pak nemaju kad da uživaju u ovim prizorima jer znaju da je ovo najosetljiviji trenutak kada od pravovremene i adekvatne zaštite zavise krajnji rezultati nove proizvodne sezone.

Zbog svega toga, Miloš Stevanović iz Vinče je u stalnom kontaktu sa stručnjacima iz kompanije Galenika-Fitofarmacija.

„Kao što vidite moj zasad se trenutno nalazi u fazi rozeg pupoljka i punog cveta, to je jedna od najosetljivijih faza u kojoj treba obratiti pažnju na zaštitu od čađave krastavosti i pepelnice jabuke, takođe treba obratiti pažnju u roze pupoljku na cvetojeda, i u zasadu kruške na kruškine buve“, Miloš Stevanović iz Vinče.

U ovim osetljivim fazama veoma je bitno da zasadi jabuke i kruške koja se nalazi u fazi belog balona do punog cvetanja budu zaštićeni od prouzrokovača bolesti.

Jabuka u cvetu © Galenika-Fitofarmacija 

„Za prouzrokovače pegavosti lista i krastavosti ploda je veoma važno da se spreče primarne infekcije. Vođenje zaštite nakon pojave prouzrokovača je komplikovano i skupo i zato je pravovremeni preventivni tretman ključni“, objasnio je diplomirani inženjer Ivan Stevanović.

Galenika-Fitofarmacija za zaštitu preporučuje kombinaciju kontaktnih i sistemičnih fungicida. U fenofazi roze pupoljka u jabuci ili belog balona kruške, stručni tim ove kompanije savetuje upotrebu preparata Mankogal 80 uz dodatak preparata Pehar.

„Spoj kontaktnih i sistemičnih fungicida će vam omogućiti potpunu zaštitu u ovim osetljivim fenofazama, veoma je bitno i da se zasadi jabuke štite i od svetojeda i kruškine buve, za to preporučujemo preparate Radar 300 EW ili Talstar“, kaže Ivan Stevanović.

Zaštita voćnjaka © Galenika Fitofarmacija

Za drugi tretman u fazi punog cvetanja koriste se preparati Galileo, Neon i Lunar.

Galileo je preventivni fungicid koji se dugo zadržava na jabuci i ne dozvoljava klijanje askospora i ostvarivanje infekcije. Neon deluje na nižim temperaturama i u kombinaciji sa Galileom pokazuje odlične rezultate. Protiv pepelnice idealan je Lunar koji veoma efikasno suzbija prouzrokovača pepelnice“, rekao je Stručnjak iz kopmanije Galenika-Fitofarmacija Ivan Stevanović.

Zaštita jagoda od bolesti glavni uslov za visoke prinose

Preparat Foligal bor 150 je preparat na bazi bora, koji je veoma važan mikro-element koji potpomaže oplodnju. Prethodnih godina veliki problem bila je i bakteriozna plemenjača, od ove godine u bogatoj ponudi Galenike-Fitofarmacije registrovan je i fungicid Legat koji je veoma efikasan u suzbijanju bakteriozne plemenjače.

I u zasadu višnje Miloš Stevanović se oslonio na stručnjake iz kompanije Galenika-Fitofarmacija.

„Zbog simptoma monilije radili smo zaštitu u belom balonu, po preporuci stručnog tima Galenike-Fitofarmacije koristili smo Neon, au punom cvetu Kubik plus. Prošle godine smo imali izvanredan prinos i nije bilo monilije ni na cvetu ni na plodu. Očekujem iste rezultate i ove godine“, zaključio je zadovoljni Miloš Stevanović.

Sagovornici:

Miloš Stevanović, Vinča

Ivan Stevanović, stručnjak iz kompanije Galenika-Fitofarmacija

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.