Povratite brzo uložena sredstva – sadite jagode!

Povratite brzo uložena sredstva – sadite jagode!

Mnogi poljoprivrednici u Srbiji teško se odlučuju da započnu proizvodnju jagoda. Možda su razlog za to konstantna ulaganja u proizvodnju ove voćne vrste, naročito u znanje i nove tehnologije. Međutim, od proizvodnje jagoda može se dobro živeti, a i vraćanje uloženih sredstava je brže nego kod ostalih voćnih vrsta.
 

Od gajenja jagoda moguće je ostvariti pristojnu zaradu u kratko periodu - © Intersad

Proizvodnja jagoda je visoko profitabilna. Na relativno maloj jedinici površine moguće je ostvariti pristojnu zaradu i vratiti uložena sredstva u kratkom vremenskom periodu, što nije karakteristično za ostale voćne vrste. Početna investicija iznosi između 10 i 12 hiljada evra po hektaru, a već u prvoj godini može se ostvariti pun rod od preko 25 tona po hektaru“, objašnjava Milan Marinković, direktor kompanije Intersad. 
 

Zbog lošijeg kvaliteta opada izvoz maline

On dodaje da poljoprivrednici kroz subvencije koje pruža Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, pokrajina i lokalne samouprave mogu povratiti i do 40% od početnog ulaganja u gajenje jagoda. Subvencije koje te institucije daju odnose se pre svega na sertifikovani sadni materijal, malč foliju, elemenate za navodnjavanje, pa čak i osiguranje zasada od elementarnih nepogoda.
 

Najveći izazov je pronaći kvalitetan bezvirusni sadni materijal - © Intersad

Od 2005. godine kompanija Intersad bavi se proizvodnjom jagode na otvorenom polju. Proizvodni zasadi te kompanije obuhvataju površinu od 7 hektara i smešteni su u Rumenci, nedaleko od Novog Sada. Pored proizvodnje jagoda, bave se i uvozom sadnog materijala

Kompanija Intersad predstavnik je rasadnika Salvi Vivai iz Italije i rasadnika Kraege iz Nemačke. Ovi rasadnici su jedni od vodećih proizvođača sertifikovanih sadnica jagoda i drugog voća u Evropi.
 

Prinosi u kompaniji Intersad iznose 25-30 tona po hektaru - © Intersad


Kada smo započinjali proizvodnju jagoda, veliki izazov bio je pronaći kvalitetan bezvirusni sadni materijal. Sorte koje su se tada mogle naći na tržištu bile su prevashodno zastarele, a tehnologija proizvodnje nije mogla da isprati potrebe modernog tržišta. Tako smo spontano, kroz potragu za kvalitetom, od proizvođača postali i distributeri sadnica i opreme“, objašnjava Milan Marinković.
 

Da li ćemo uskoro ostati bez nekih sorti crne ribizle?

Danas prinosi jagoda u toj kompaniji iznose od 25 do 32 tone po hektaru, u zavisnosti od vremenskih uslova na otvorenim površinama. U planu je premeštanje dela proizvodnje jagoda u visoke tunele i zatvorene sisteme da bi se tako zaštitili zasadi od uticaja nepovoljnih vremenskih uslova.
 


Intersad pruža proizvođačima sve što je potrebno za podizanje modernog zasada - © Intersad

Kompanija Intersad svim zainteresovanim proizvođačima pruža sve što je potrebno za podizanje modernog zasada: bezvirusni sadni materijal, malč foliju za jagode, trake i elemente za navodnjavanje, uslužno postavljanje bankova, projektovanje i implementaciju sistema za navodnjavanje, plastičnu ambalažu za plasman ploda i stručno savetovanje


Više o mogućnostima gajenja jagode potražite na sajtu kompanije Intersad

Sagovornik: Milan Marinković, direktor kompanije Intersad

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica