Oboljenja koja mogu da prezime u krošnji voćaka

Oboljenja koja mogu da prezime u krošnji voćaka

Gljivice koje uzrokuju opasna oboljenja voćaka prezimljavaju u kori i prave probleme u sledećoj godini.

Voćnjak - © Pixabay

Posle berbe voća, treba odmah početi pripreme za narednu godinu i vegetacioni ciklus. Održavanje higijene je obavezan korak. Svaki voćar zna da treba da pokupi biljne ostatke i spali ih, kao i da je jesenje plavo prskanje obavezna mera zaštite.

Iako plavo prskanje štiti od mnogih patogena, bakterijskih i gljivičnih, neke od njih kontroliše i sezonska promena vremena. Gljivice koje uzrokuju oboljenja mnogo uspešnije preživljavaju zimu.

Uzročnici kojih gljivičnih oboljenja mogu da prezime u kori drveta?

Rogač šljive je bolest koja uglavnom napada plod. Kada dođe do zaraze, plodovi počnu da rastu brže, postanu izduženi, izbledeli i iskrivljeni. Kao što i ime bolesti kaže, plod se deformiše tako da više liči na rogač nego na šljivu.

Monilioze su najveći problem za šljivu i kajsiju, ali se javljaju i na drugom koštičavom voću. Napadaju stablo, list i plod i isušuje ih. Značajno utiče na smenjenje prinosa.

Kako da uspešno pobedite moniliju u vašem voćnjaku?

Šupljikavost lista najviše napada koštičavo voće, najviše breskve i kajsije, ali napada veliki borj biljaka, ne samo voća. Štetu prouzrokuje tako što uništava lišće koje zbog smanjene površine i oštećenja nije u stanju da obavlja svoje funkcije što se odražava na plodovima.

Krastavost se može javiti, kao i druge bolesti, na svim delovima biljke. Listovi dobijaju vodene pege koje se kasnije pretvaraju u nekrozu. Plodovi takođe mogu biti zaraženi. Na njima se javljaju sive udubljene pege ispod kojih plod truli sve do semena.


Suzbijanje pegavosti lista višnje i trešnje, izazov za svakog voćara

Kovrdžavost lista breskve je najopasnije u proleće kada biljke izlaze iz mirovanja. Kao i šupljikavost lista, ova bolest umanjuje površinu kojom biljka vrši fotosintezu. DIrektna posledica je smanjena rodnost. Ovo je najučestalija bolest breskve i javlja se svuda gde se ona gaji.

Savet: Kako zaštititi voćnjak nakon orezivanja


Eskorioza vinove loze, poznata i kao crna pegavost, je veliki problem. Jednom kada se pojavi, teško se iskorenjuje. Kada napada stablo i početak bolesti je obeležen tamnoplavičastim flekama. Kako odmiče vreme, fleke se šire i spajaju pa liče na rak rane. Na listovima se javlja u obliku crnih tačaka oivičenih žutom bojom.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica