Martovski mraz opustošio voćnjake

Martovski mraz opustošio voćnjake

Kako su temperaturne promene uticale na voćarkse kulture u okolini Subotice pitali smo diplomiranog inženjera poljoprivrede Dragicu Jović.

Početkom marta, tačnije oko 1. izuzetno niske temperature i do -25 stepeni trajale su svega tri-četiri sata, ali to je bilo dovoljno da ostave znatna oštećenja, pre svega na koštičavom voću.

„Smatra se da su pupoljci kajsije oštećeni 100 posto, kod breskve 95%, kod šljive 80%, višnje i trešnje nekih 20%. Rane sorte kruške ista priča – sto posto“, izjavila je za Agromediju Dragica Jović.

Novootkrivena autohtona sorta kajsije otpornija na mrazeve

Jedina voćka koja moguće da nije toliko nastradala je jabuka.

Sneg u voćnjaku © Pixabay 

„Kakva su oštećenja na jabuci, to ostaje da vidimo nakon kretanja vegetacije. Po nekim prvim prognozama smatra se da je ranija sorta, tipa Ajdared na peskovitim terenima pretrpela znatna oštećenja, ali nije potvrđeno, sa kretanjem vegetacije to ćemo i znati. Naša preporuka je da proizvođači koštičavog voća, koji nisu radili rezidbu, da je ne rade do cvetanja, pa onda kada vidimo kakva su oštećenja da se prilagodimo toj situaciji“,objasnila je Dragica.

Saveti: Kako zaštiti voćnjak od niskih temperatura

Prema prognozama još dva mraza očekuju nas u aprilu, a najavljeno je nevreme i za jun. U ovakvim situacijama od velikih finansijskih gubitaka zaštićeni su samo oni koji su osigurali svoje voćnjake.


Sagovornik:

Diplomirani inženjer Dragica Jović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica