Da li ste znali da su semenke maline izuzetno zdrave?

Da li ste znali da su semenke maline izuzetno zdrave?

Malina je vrsta jagodičastog voća koja je poslednjih godina postala veoma popularna u voćarskoj proizvodnji kod nas. Pored nekultivisane maline koja se mogla naći uglavnom u planinskim krajevima, kod nas su se tokom dvadesetog veka „odomaćile“ kultivisane sorte, koje su i dan-danas aktuelne: vilamet, miker, heritejdž i druge. Pored ekonomskog značaja za poljoprivredne proizvođače, malina se odlikuje i svojstvima koja je čine pogodnom i vrlo važnom u svakodnevnoj ishrani.

Maline - © Pixabay


Prosečan hemijski sastav maline
(tabela 1.) nam pokazuje da ovo voće ima izuzetnu hranljivu vrednost koja se ogleda u odnosu sadržaja šećera i kiselina, posedovanju visoke količine pojedinih minerala, vitamina, kao i da ima veliki broj prirodnih antioksidanasa, koji sprečavaju razvitak mnogih bolesti i poremećaja u organizmu. Da bi se postigla preventivna zaštita od malignih oboljenja, treba svakoga dana konzumirati 100-150 grama svežeg ploda maline.

SADRŽAJ VODE (%) 85
SADRŽAJ KISELINA (%) 0,8-2
SADRŽAJ ŠEĆERA (%) 4,7-9,5
MAGNEZIJUM(mg/100g) 22
KALCIJUM(mg/100g) 40
KALIJUM(mg/100g) 224
NATRIJUM(mg/100g) 10
VITAMIN C (mg/100g) 20

Tabela 1. Prosečan hemijski sastav maline 
(Zlatković, 2003.)

U skorije vreme, nepravedno zapostavljena istraživanja na temu značaja semenki maline i njihovog ulja postaju sve važnija. Naime, u istraživanjima renomiranih naučnika iz celog sveta možemo videti da semenke maline sadrže sastojke koji se mogu koristiti u prevenciji razvijanja ćelija raka.

Primer za to je elagitanin, supstanca koje ima i do tri puta više u semenki maline, nego u plodu. Jedan gram praha od semenki maline sadrži 4% elagitanina, što je isto kao kada se pojede šolja malina. Naučnim eksperimentima je utvrđeno i da elagitanin, zajedno sa materijama koje daju boju malini, pored zaštite ćelija od oštećenja kancerogenim supstancama, štiti ćelije od starenja.

Maline - © Pixabay

Što se tiče ulja od semenki maline, neophodno je pomenuti njegov značaj u tretmanu kože. Naime, mnogi kozmetički preparati na tržištu, spravljeni upravo na bazi ulja od semenki maline, koriste se u zaštiti kože od sunca (poseduju zaštitni faktor), i u zimskim mesecima za negu kože (zaštita od vetra i hladnoće). Takođe, preradom ulja se može doći do preparata koji su blagotvorni u tretiranju iritacija i ekcema na koži.

Na kraju, bitno je napomenuti da je najbolje konzumirati divlju malinu, jer je ona u sebi sačuvala stopostotna prirodna svojstva, tj. nije „iskvarena“ selekcijom i kultivisanjem.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica