Velika potražnja belog grožđa na evropskom tržištu

Velika potražnja belog grožđa na evropskom tržištu

Sezona grožđa na tržištu nije počela tako glatko pred kraj 2018. godine. „Svi uvoznici su očekivali da će se evropska sezona završiti na vreme. Pa su tako mnogi proizvođači počeli već u oktobr sa uvozom brazilskog grožđa“, kaže Robert van Melle, koji je odgovoran za prodaju grožđa u holandskoj kompaniji Origin Fruit Direct.

Pritisak na evropsko tržište © Pixabay

„Jer kako je odnos razmene bio povoljan, proizvođači iz Brazila nisu imali ništa protiv da pošalju dodatne količine. Oni su i prošle godine imali veoma dobru sezonu. Međutim, evropska sezona je trajala duže nego što se očekivalo. Potražnja za belim besemenim grožđem započela je još u novembru“, kaže Robert.

„Sve u svemu, stvari su išle prilično dobro, ali je cena bila niža nego prošle godine. Tada je cena po korpici još uvek bila oko 18 ili 19 evra. Mi smo sada 2 ili 3 evra ispod toga“, kaže Robert. „Nakon toga dolazak peruanskog voća na tržište bio je odložen. To i nije bilo tako loša vest s obzirom na tadašnju situaciju na tržištu“, dodaje on.

„Peru je poslao velike količine grožđa u Evropu i to do tri puta veće nego prošle godine. Peru je posadio značajan broj belog besemenog grožđa. Oni takođe gube trku od Sjedinjenih Američkih Država. Zato što velika količina  grožđa pristiže iz Kalifornije.“

Pritisak na evropsko tržište - © Agromedia

Umesto uobičajenog perioda od šest nedelja, plodovi sada dolaze u roku od četiri sedmice. To stavlja veliki pritisak na skladišta. To, takođe, znači da će doći do značajnog pritiska na Evropsku berza grožđa u novoj godini. Vrhunac je obično neposredno pre ili posle Božića. Sada, količine dolaze u velikom broju sa zakašnjenjem.

„To je peruansko grožđe, koje trenutno vrši najveći pritisak na tržište. Takođe se javljaju problemi kvaliteta koji proizlaze iz poplava koji su se desile pre dve godine. Oni još uvek nisu rešeni. Prošle godine, to je rezultiralo sa više od 50% manje ponude“, kaže on.


„Postoji velika potražnja za grožđem u ovom trenutku. To se isto desilo i prošle godine, ali onda je to bilo neposredno pre Božića. Veliko je pitanje kako će se tržište odnositi na ovo u novoj godini “, zaključuje Robert.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica