Saveti za početnike: Kako da gajite grožđe u svom dvorištu

Saveti za početnike: Kako da gajite grožđe u svom dvorištu

Ne morate da imate veliki vinograd da biste uživali u grožđu, pravili džem ili vino za svoju dušu. Grožđe možete posaditi u vrtu ili dvorištu i uživati u njemu svake godine. Naučite kako da posadite i održavate vinovu lozu.

Saveti za početnike: Kako da gajite grožđe u svom dvorištu - © Pixabay

Kada zagrizete grozd koji je topao od sunca i puca u vašim ustima sa svim svojim sokovima, jednostavno ćete se zaljubiti u uzgoj vinove loze.

Znati kako da uzgajate grožđe znači prvo odabrati pravu sortu za određenu namenu i za svoj region. Šta je potrebno da uzmete u obzir?

Za šta planirate da koristite grožđe? Možda želite samo da ga jedete, da napravite sok ili džem. Možda vas više zanima proizvodnja vina. Postoje različite sorte koje najbolje odgovaraju svakom od ovih zadataka. Dakle, važno je odabrati sortu koja dobro uspeva za njenu namensku upotrebu.

Da li je sorta koju ste odabrali prilagođena vašoj klimi? Sorte kojima odgovaraju vaši klimatski uslovi letnjih vrućina i zimskih hladnoća bolje će da rastu i biće otpornije na štetočine i hladnoću.

Saveti za početnike: Kako da gajite grožđe u svom dvorištu - © Pixabay

Pre sadnje vinove loze je potrebno da obeležite površinu gde želite da posadite lozu i započnete pripremu zemlje. Grožđe traži dosta sunca i dobro dreniranu zemlju, kao i tlo bez korova i trave. Zato je potrebno: kultivisati zemlju, testirati zemlju i dodati đubriva i materijal za drenažu zemlje ako su potrebni, isčupati sav korov. Planirajte da posadite redove orjentisane sever-jug, da biste maksimalno iskoristili sunčevu svetlost.

Grožđe možete uzgajati na vertikalnim stubovima sa horizontalnim žicama koje će ga držati ili na nastrešnici da vam pravi hladovinu. Možete bukvalno posaditi samo jedan red uz ogradu, gde sama ograda može biti potpora. Svakako ćete pre sadnje prvo to isplanirati, odnosno šta vam se bolje uklapa u vašu baštu ili dvorište.


Nakon što se markirali pozicije i uradili pripremu zemljišta potrebno je kupiti biljke sa razvijenim korenom.

Saveti za početnike: Kako da gajite grožđe u svom dvorištu - © Pixabay

Sadnja grožđa

Sadite grožđe u rano proleće, kada možete da nađete dostupne razne sorte razvijenih korenova. Pre sadnje, smanjite postojeći koren na otprilike 15 cm i potopite ga u vodu. To će podstaći korenje da raste blizu stabla. Korenov sistem vinove loze može da raste duboko, tako da je najbolje dobro kultivisana zemlja. Verovatno ćete morati da uradite i malo orezivanja same biljke nakon sadnje. Odrežite sve osim jedne stabljike, a zatim potražite popoljke na stabljici. Orežite stabljiku na samo dva pupoljka i na dobrom ste putu.


Saveti za početnike: Kako da gajite grožđe u svom dvorištu - © Pixabay

Ishrana i zaštita grožđa

Prve dve do tri godine, svako rano proleće, primenite azotno đubrivo. Ovo možda nećete morati da radite kako vinova loza bude sazrevala, sve zavisi od njenog razvoja. Posmatrajte je. Da li vinova loza izgleda živahno i zdravo? U tom slučaju vam ne treba đubrivo.


Što se tiče zaštite vinove loze, nju napadaju razni insekti kao što su grožđani moljac, štitasta vaš, kao i patogeni, a najčešća je plamenjača. Preporučujemo da pročitate koja je najbolja zaštita vinove loze od sive truleži, pepelnice i plamenjače.

Orezivanje grožđa

Saveti za početnike: Kako da gajite grožđe u svom dvorištu - © Pixabay

Orezivanje se obavlja u periodu mirovanja loze, od kada joj opadne lišće u jesen do bubrenja okaca u proleće naredne godine, odnosno do kraja aprila. Pri osnovnoj rezidbi nekoliko lastara se odseca do osnove, a pojedini lastari se prekraćuju na određenoj udaljenosti od osnove.

Dužina lastara koji su ostavljeni na čokotu služi da se napravi razlika rodnih elemenata, a to su kratki kondiri do tri okca, dugi kondiri do pet okaca, kratki lukovi do osam okaca, srednje dugi lukovi do 12 okaca i dugi lukovi sa više od 12 okaca. Obavezno pročitajte detaljne instrukcije za orezivanje rodne loze koje smo tražili od Poljoprivredne stručne i savetodavne službe.

Ukoliko se odlučite da zimi orezujete lozu, imamo članak koji govori baš o tome: kad je pravo vreme za zimsku rezidbu vinograda.

Bićete šokirani količinom koju ćete odrezati ali nemojte da vas to zaista uznemiri, jer će zbog toga vaše grožđe bolje da raste.

Komentari (1)

milun

2022-04-04 17:22:58

prošle godine zasadio sam lozu-imam vinjagu-hteo bih dvostruki giyotov način gajenja interesujeme kako je prvi put orezati -unapred puno hvala na savetu-milun

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica