Ovo je vinar koji više voli da pravi pivo

Ovo je vinar koji više voli da pravi pivo

Francuski vinar, nakon što se godinama borio sa lošim vremenom i gubicima, odlučio je da sa pravljenja vina pređe na pivo.
 

Fransuki vinar koji se uspustio u pivarstvo - © Pixabay

Aprila 2016. godine mraz je ovom vinaru odneo 80% proizvodnje, a to je bila kap koja je prelila čašu. Odavno je bio zainteresovan da pravi pivo, a onda ga je to nevreme nateralo da se već tokom leta upusti i u pivarstvo. Ipak, morao je brzo da uči – počevši od faza fermentacije, uloge enzima, sve je sam naučio.

Nekoliko stotina metara od svog imanja, pretvorio je jednu malu zgradu u zanatsku pivaru, visoko u burgundskom selu Pernan-Verželes, severno od Bona, u istočnom delu centralne Francuske.

Hteo je da to bude pivo jednog vinara, da se svo iskustvo vinara pretoči u uspeh piva, sve – od fermentacije, traganja za aromom, dubinom ukusa u ustima.
 

Fransuki vinar koji se uspustio u pivarstvo - © Pixabay 

Na kraju proizvodnje njegove male pivare je jedno svetlo pivojako, dugotrajnog ukusa u ustima, i jedno crno – s notom ražanog hleba sa začinima i medom, s notom čokolade, i prepečenog hleba.

On precizno, apotekarski, priprema belgijski slad i hmelj iz Češke koji idu po receptu za njegov Burgundski pils“, što je jedno od ukupno svega šest organskih piva dizajniranih s jednim belgijskom majstorom pivarstva.

Izvor: B92


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica