Vrba Salix integra – nežan ukras u bašti

Vrba Salix integra – nežan ukras u bašti

Ukrasna vrba Salix integra ’Hakuro-nishiki’ je biljka koja se često koristi u pejzažnoj arhitekturi jer svojom atraktivnom bojom lišća i krošnjom oplemenjuje otvorene prostore. Ovo su potrebni uslovi za njen uspešan rast, a ukoliko se ispune ova biljka može krasiti svaku baštu.

Opioła Jerzy (Poland) - Own work/Wikipedia

Ova vrba spada u biljke sa velikom otpornošću kako na vremenske prilike tako i na različite štetočine i oboljenja. Roza boja lišća u proleće čini je je veoma dekorativnom, dostiže visinu do dva metra, a može se saditi i u većim posudama.

Sadnja biljke

Salix integra ’Hakuro-nishiki’ najbolje raste u zemljištima koja su vlažna, te je najpogodnije mesto za sadnju ono koje je u blizini vode. Takođe, poželjno je zemljište koje obiluje organskim materijama, a dodavanje komposta i treseta doprineće tome da se vlažnost održi u tlu.

Pre same sadnje koren biljke treba držati u vodi od tri do šest sati. Sadnica se stavlja u rupu dimenzija 70X70 centimetara. Prvih mesec dana od sadnje je neophodno obilno i kontinuirano zalivanje.

Ova biljka čija krošnja ima prečnik oko 2 metra bi trebalo da se sadi na mestu koje je zaklonjeno od jakih udara vetrova. Kod sadnje je potrebno obratiti pažnju da biljka ima dosta svetlosti jer voli sunce i polusenku, a ukoliko tokom leta mladi listovi krenu da deluju izgorelo, ovo se može sanirati orezivanjem.

Orezivanje i zalivanje

Salix integra se orezuje u proleće pre kretanja vegetativnog perioda i tokom leta, ali se može orezivati i još jednom u toku godine. Ovim postupkom joj se lako održava visina i adekvatan oblik, a podstiču se i novi izdanci. Kada su sušni dani, biljci je potrebna veća količina vode, a nedostatak vlažnosti se manifestuje time što lišće bledi i počinje da opada. Kada je o đubrivu reč, treba da sadrži mineralne ili organske komponente.

Ova biljka cveta u martu i aprilu, a cvetovi su joj sakupljeni u vidu resa. Listovi su u proleće roze nijanse, a kasnije boja poprima kombinacije drugih boja: krem, bele i zelene. Kada listovi izgube boju, malo skratite vrhove.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica