Udružena sadnja: Ruže najbolje rastu pored ovih biljaka

Udružena sadnja: Ruže najbolje rastu pored ovih biljaka

Biljke, kao i ljudi, tragaju za partnerima koji će iz njih izvući najbolje osobine i sa kojima će deliti svoj prostor, a koje će im pomoći u rastu, a ne koje će ih baciti u senku. Mi smo saznali koje biljke su dobri partneri ružama i koje im pomažu u bašti.

Udružena sadanja biljaka: ruže - © Pixabay

Postoji nekoliko uslova koji se moraju ispuniti kada se biraju odgovarajući pratioci određenim biljkama. Među prvima su: estetika, bolji rast i zdravlje biljaka. Biljni pratioci treba pre svega da izgledaju dobro zajedno i da imaju slične zahteve u pogledu gajenja. Još jedna komponenta udružene sadnje, koja se često spominje u organskoj bašti jeste izbor prijatelja koji će te biljke štititi od štetočina, uticati povoljno na zemljište ili neke druge faktore koji su bitni za rast, razvoj i zdravlje biljaka. Pa tako poput biljaka koje bi trebalo saditi pored paradajza ili crnog i belog luka postoje i biljke koje su najbolji prijatelji sa ružama.

Biljke koje pomažu ružama

Neke biljke su jednostavno kao stvorene jedna za drugu. Za ruže su to definitivno biljke koje rastu nisko (barem su niže od ruža) kao što su lavanda, mačija trava, virak i ružičasti karanfil. Ove biljke su idealni pratioci ruža jer rastu nisko i gusto pa na taj način čuvaju hladovinu i vlagu za koren ruže.

Udružena sadanja biljaka: ruže - © Pixabay

Biljke sa istim uslovima gajenja

Dobri saputnici ruže bi trebalo ne samo da obezbede ružama pravilan razvoj već i da sami mogu da uživaju u istim uslovima gajenja, a ne da se takmiče sa njima. Kada je reč o tome poznato je da ruže daju svoje maksimume kada se nalaze na punom suncu i dobro isušenom tlu. Tako da bi pored njih trebalo saditi one biljke koje takođe imaju potrebu za većom količinom sunca. Takođe one biljke koje su previše agresivne mogu ugušiti ruže i upijati previše vode i hranljivih materija iz tla. Pa bi i njih trebalo izbegavati.

Mnoge biljke koje vole sunce, kao što je vanilin žbun, zatim angelonija zaboravljena biljka koja se može gajiti preko cele godine, lantana, ali i verbena jedna od najelpših balkanskih cvetnica. Tu spada takođe i kalibrahoa sa milion zvončića koja spada u porodicu petunija. Sve one se dobro se drže tokom jakog sunca i lepo popunjavaju prostor među ružama. Svaka od ovih prelepih biljaka ima i veoma skromne potrebe za vodom i imaju slične uslove ishrane kao i ruže.

Udružena sadanja biljaka: ruže - © Pixabay

Biljke koje “teraju” štetočine ruža

Kaže se da dobri drugovi međusobno utiču na brži rast ili se na neki način štite jedni od drugih. Tako je i sa ružama i njihovim prijateljima. Neke biljke koje su česti pratioci ruža mogu na potpuno priroda način bez upotrebe bilo kakve hemije pomoći u obeshrabrivanju štetočina. Kako to rade? Pa ove biljke jednostavno imaju određene prirodne supstance u svojim listovima, cvetovima ili korenima koji odbijaju insekte. Ruže obožavaju luk je popularan izraz. U stvari, članovi porodice luka kao što su luk vlašac, ukrasni lukovi, ali i oni jestivi, pojačavaju miris ruža, štite od lisnih vaši i sprečavaju crne mrlje.

Sledeće biljke štite ruže od biljnih vaši i drugih buba koje ih napadaju:


 • muškatle
 • ruta
 • vratić
 • bosiljak
 • nana
 • neven
 • žalfija
 • lavanda
 • origano
 • hajdučka trava
 • korejska nana
 • ruska žalfija
 • mačija trava
 • divlji bosiljak

Veoma je zanimljivo i to da paradajz sprečava stvaranje čađave pegavost ili rđe ruže, o čemu smo već pisali. Ipak mnogi ljudi neće biti skloni kombinovanju ruže i paradajza. Lavanda i mačija trava su dobre u držanju kunića podalje. Za noćurak i vrtni kokotić kažu da deluju kao mamac privlačeći bube da jedu njihove otrovne listove. Hajdučka trava može da privuče bubamare koje se hrane hranom lisnim vašima.

Udružena sadanja biljaka: ruže - © Pixabay

Kako da sadite ruže sa drugim biljkama?

Veoma je važno da obratite pažnju na razmak sadnje ovih biljaka i njihovu udaljenost od ruža. Vodite računa da ih posadite uvek barem 30 centimetara udaljene tako da ne utičete na razvoj korenovog sistema kod ruže. Namestite ih na dobro osunđano mesto i obezbedite im dobar protok vazduha kako biste sprečili napade različitih štetočina i stvaranje bolesti. Takođe, dobro orezivanje ruža je veoma značajno za njihov pravilno napredovanje i razvijanje.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica