Saveti za gajenje ukrasnih četinara

Saveti za gajenje ukrasnih četinara

Tokom cele godine vrt prepun zelenila je ideja svakog ko započinje uređenje svoje zelene oaze. Vođeni željom da vrt bude dekorativan i jednostavan za održavanje, mnogi se prilikom odabira vrsta biljaka odlučuju za četinare. U izobilju ponude vrsta zimzelenih biljaka četinari su svakako omiljeni.

Dvorište sa četinarima - © Foto: www.pixabay.com

 

Bilo da su četinari polegli ili kuglasto-žbunaste forme, visoki četinari razgranate ili usko-stubaste forme, svi oni imaju nešto zajedničko. Održavanje svakog tipa četinara svodi se na slične potrebe, osim u pogledu potrebe za prostorom.

Kako sprečiti bolesti četinara?

Najčešći problem koji se javlja jeste sušenje unutrašnjeg dela biljke, a nekada i cele donje polovine. Ovakva biljka deluje bolesno i umorno. Nema svežu boju i vidi se mnogo suvih delova po celoj biljci. To nam govori da nije bilo redovnog održavanja ili da je biljka previše zalivana, pa odumire usled gušenja korena.

Da bi se sprečilo sušenje četinara, biljka se tokom jeseni treba detaljno očistiti od suvih četina koje su leglo zaraze i izvor viška vlage.

Rešenje je da se takva biljka tokom jeseni detaljno očisti od suvih četina, koje se mogu rukama ili metlicom fino ukloniti sa biljke, čak i one koje su opale i leže u podnožju samog stabla. One su leglo zaraze i izvor viška vlage, što nikako nije dobro za vitalnost biljke.

Ovime se prozračuje krošnja i dovodi se vazduh unutar nje. Tako se stvara prostor i svetlost, a samim tim i mogućnost da se biljka podmladi, dajući nove četine i grančice oko samog stabla i stvarajući gust sklop krošnje.

 

Orezivanje grana

Rezanje je veoma bitno radi održavanja redovne kondicije četinara, i treba se obaviti bar jednom godišnje. Termin u martu ili aprilu, kada je prošla opasnost od jakog mraza, najpogodniji je za orezivanje ukrasnih četinara. Tada se uklanjaju sve oštećene grane i suvi delovi.
Grane četinara - © Foto: Vladimir Milutinović


Ukoliko je biljka bila uvezana kanapom ili mrežicom tokom zime, tada je poslednji termin da se to ukloni i biljka oslobodi. A obrađivanje spoljašnjeg sloja grančica i četina vrši se prema potrebi same biljke ili prema želji vrtlara. Mogu se stvarati topijarne forme, odnosno dekorativno orezivane geometrijske figure, kugle, kocke, spirale…

Rezanje je veoma bitno radi održavanja redovne kondicije četinara, i treba se obaviti bar jednom godišnje.

Prskanje

Prskanje dekorativnih četinara zaštitnim sredstvima treba raditi redovno, jednom mesečno, počevši od aprila, odmah nakon čišćenja i orezivanja. Treba koristiti mešavinu insekticida sa akaricidom, uz dodatak fungicida protiv čađavice, rđe i sive plesni, i naravno, dodavati mineralno vodotopivo đubrivo sa mikroelementima i povećanom dozom gvožđa. Poslednje tretiranje je u oktobru.


Ukrasni vrt - © Foto: Vladimir Milutinović

Prihrana četinara

Prihrana četinara može se obavljati prskanjem preko lista, ali je veoma bitno dodavati i mineralna hraniva posipanjem po zemlji oko same biljke. Mogu se koristiti specijalizovana đubriva za četinare, ili sporotopiva đubriva, ali svakako treba bar dva puta godišnje dodavati mineralno đubrivo. Treba izbegavati jaka azotna đubriva, kao UREA, SAN, AN, dok je donekle i povoljno dodavati u proleće KAN đubrivo.


Obrada zemlje

Obrada zemlje oko dekorativnih četinara je važna jer se time postiže dugovečnost i vitalnost biljke. Osnovna svrha je uklanjanje korova i razrahljivanje zemlje. Time se izbegava utabavanje substrata i nestanak vazduha, što dovodi do slabljenja kondicije biljke. Ukoliko je prostor oko biljke malčiran dekorativnom korom ili kamenom oblutkom, jednom godišnje se to treba pomeriti radi obrade zemlje i zatim vratiti na svoje mesto.

Pročitajte i o tome  kako da najbolje zaštite vaše biljke od zime.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica