Stop sistematskom državnom nasilju nad poljoprivrednicima!

Stop sistematskom državnom nasilju nad poljoprivrednicima!

Stop sistematskom državnom nasilju nad poljoprivrednicima!

Poljoprivrednici kao proizvođači novostvorenih vrednosti su oduvek bili zapostavljeni i ponižavani u društvu, a natočito od države koja se prema njima odnosila nasilno i sa velikom dozom nepoštovanja. Ponižavala ih na svakom koraku.

Godinama se to tolerisalo od strane poljoprivrednika i sporadičnim protestima ipak pokazivalo nezadovoljstvo, što nije donelo željene rezultate. Država je uglavnom donosila odluke i zakone na štetu poljoprivrednika. Nema gotovo nijednog pozitivnog primera u korist poljoprivrednika.

Foto Ljubiša Mladenović

Evo ima več petnaest godina (15) od kada su potpuno otvorene granice prema članicama EU, a pitanje je kad i da li ćemo uopšte ući u EU, dok je Mađarska ispregovarala ulazak u EU, pa tek nakon ulaska 4 godine nije otvorila granice, jer je time štitila svoje tržište i proizvođače.

Farmeri EU primaju od države 300 – 600 evra po hektaru i tako direktno ugrožavaju opstanak naših poljoprivrednika, jer izvoze hranu našoj zemlji po damping cenama (ispod cene koštanja). Istovremeno naši poljoprivrednici su dobijali svega 4000 dinara po hektaru (34 evra), što su 10-15 puta niže subvencije pa su u uslovima veoma niskih cena ratarskih proizvoda, naši ratari veoma ugroženi i opstanak im visi o koncu. Ova godina je kritična za opstanak naših poljoprivrednika. Zato treba brzo delati.

  • Pod hitno treba ukinuti akcize za nabavku goriva za poljoprivrednike.
  • Podsticaji od strane države moraju biti u pravom smislu – suštinski podsticaji, da bi u uslovima otvorenih granica prema EU, kada nema carina, prelevmana i drugih mera zaštite, naši poljoprivrednici opstali i bili koliko – toliko konkuretni. Subvencije moraju biti bar 300 evra po hektaru, koliko je minimum kod članica EU.

Možemo reći da apsolutno podržavamo sadašnji protest poljoprivrednika iz cele Srbije. Ova Vlast mora da svati da je strpljenju poljoprivrednika došao kraj. Ne možemo više živeti u ovim uslovima. Jer našim radom proizvodimo najveću štetu sami sebi – trošeći osnovnu materijalnu supstancu. Usled drastičnog povećanja cena inputa i isto drastičnog smanjenja cena naših proizvoda dalji rad nas dovodi do bankrotstva, a mnogi su već ušli u ,,spiralu smrti’’. Zar se sve štete koje nam je nanela država ne mogu nazvati – Ekonomski Genocid ?!

Štetu izazvana sasvim nepotrebnom prošlogodišnjom zabranom izvoza žitarica, sada, država mora bar delimično da pomogne i otkupi 200 000 tona pšenice. Novog roda po ceni od 35 din kilogram, jer imamo još na lageru oko milion tona prošlogodišnje pšenice koja nije prodata zaslugom države koja se grubo umešala u tržišne poslove i time smo izgubili dugogodišnje  kupce pod ugovorima.

Kardinalna greška ministarke poljoprivrede je i uvođenje E-agrara u sred prolećnih radova i setve. Državne institucije su potpuno smučene i ne znaju kako da rade da bi rešile najosnovnije poslove kao što su:


  • Unošenje novih parcela stečene nakon ostavinske rasprave ili kupovinom
  • Izdavanje novih brojeva gazdinstava – novo registrovanim
  • Ulazak u E-agrar je onemogućen čak i onima koji imaju rešenja i brojni naizgled sitni detalji koji onemogućavaju ulazak u E-agrar i prava za aplikaciju odnosno podnošenje zahteva za dobijanje subvencija. One koji pokušavaju da reše ove probleme dovode ih do ludila, jer ih šetaju od institucije do institucije i ispada da niko nije nadležan da rešava ova pitanja. Veliki problem je i rok za podnošenje zahteva ograničen do 31. Maja ove godine. Da bi se mnogi spasli sa ovom prljavom igrom institucija s ciljem da mnogima država ove godine ne isplati zakonom o podsticajima predviđene subvencije.

Predlažemo produžetak roka za prijem zahteva za subvencije do kraja ove godine!

Prilog: Dostavljamo vam i jedno pismo koje u potpunosti oslikava sadašnje stanje i kako se ova vlast odnosi prema mladim poljoprivrednicima u ovom slučaju ženskog roda.

Čitajte još:


DOKLE ČEKANJA? Kratak rok za subvencije, a BESKRAJNO čekanje na registraciju frustrira poljoprivrednike!

Zato još jednom ponavljamo – STOP SISTEMATSKOM DRŽAVNOM NASILJU NAD POLJOPRIVREDNICIMA !!!

Ovlašćeno lice – Jovan Negovan,U ime Udruženja “Pančevački ratari”, Asocijacije “Agrarni forum” Pančevo i Udruženja “Građanska neposlušnost” Dolovo


 

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica