Saveti za stočare – krmna smeša za bolji kvalitet mesa

Stočari iz šumadijskog kraja u prelaznom periodu iz zime u proleće treba da obrate pažnju na ishranu svojih grla u štalama, u periodu kada još nema vegetacije na poljima, a zimske hrane je malo ostalo, upozorava veterinar iz ovog kraja, Zoran Milovanović, i objašnjava gde stočari najčešće greše.

 

Krave - © Foto: Biljana Nenković

U ovom delu Srbije najviše se gaji domaće šareno goveče i grla simentalske rase, dok je rasa holštajn, koja je karakteristična za Vojvodinu, veoma malo zastupljena. Goveda mogu da budu u zatvorenom ili na otvorenom prostoru. Svakako, aktivnost znači i veći razvoj mišićne mase, ali to malo utiče na kvalitet mesa. Za to je pak odgovorna kompletna ishrana goveda.

Sada je idealno vreme za setvu stočnog kelja

Što je kompletniji obrok, to je kvalitet mesa bolji. Pošto je uglavnom zastupljen ekstenzivni tov, ljudi kod nas još uvek nemaju naviku da koriste potpune krmne smeše i uglavnom u tom koncentrovanom delu obroka, pored sena i silaže, preovlađuju žitarice, poput kukuruza, pšenice, ječma i ovsa. A upravo su žitarice izvori masti, zbog čega je kvalitet mesa lošiji“, kaže Zoran Milovanović, veterinar iz Aranđelovca.

Što je kompletniji obrok, to je kvalitet mesa bolji.

On tvrdi da bolji kvalitet mesa daju potpune krmne smeše. Svaka životinja veliki deo svog obroka koristi na održavanje svojih životnih potreba, poput termoregulacije, disanja, kretanja. Svaki dan produžetka tova je praktično trošak za stočare, odnosno spada u taj deo u kome životinja održava svoj život.

U poslednje vreme klanice plaćaju meso po njihovom radmanu, odnosno procentu mesa na samoj liniji klanja. Što je kvalitetnija i kompletnija ishrana, to je bolji kvalitet mesa, a i sama cena mesa će biti realnija.
Silaža za stoku - © Foto: Biljana Nenković

Imam problem da objasnim svim svojim saradnicima da im je isplativije da koriste potpune krmne smeše i da tov skrate što je moguće više da bi im troškovi bili manji, a da pored toga i kvalitet mesa bude bolji. Međutim, njihove navike nisu takve, a i izvori sredstava iz kojih finansiraju tov su manji, pa oni i dalje za tov koriste žitarice koje su uglavnom izvor masti“, objašnjava Milovanović najčešće greške stočara.

Goveče će svakako u određenom trenutku postići kilažu koju oni zahtevaju, ali to će dosta duže trajati nego kad se gaje gotovim krmnim smešama, a i sam kvalitet mesa će biti lošiji.

Krave - © Foto: Biljana Nenković

Kada bismo rezimirali, to bi izgledalo ovako: što je tov kraći, to su manji troškovi za održavanje života te životinje i samim tim je tov isplativiji“, dodaje ovaj veterinar naglašavajući i da način ishrane svakako treba prilagoditi i vrsti koja se gaji u štalama.

Sagovornik: Zoran Milovanović, veterinar
Foto: Biljana Nenković

Komentari