Povećana gojaznost svinja loše utiče na kvalitet mesa

Povećana gojaznost svinja loše utiče na kvalitet mesa

Prirast svinja je nešto na čemu nauka insistira prilikom selekcije, dok je zdravlje njihovog srca ostalo u drugom planu. Neprestano povećanje telesne mase dovodi do sve češćih srčanih problema, ali i do munjevitog razvoja određenih bakterijskih infekcija koje utiču na kvalitet mesa kod ovih životinja, prenosi sajt „Pigprogress”.

Povećana gojaznost svinja utiče na kvalitet mesa - © Pixabay 

Prema istraživanjima stručnjaka Gerarda van Esena, zdravstveni problemi svinja u modernoj proizvodnji negativno utiču na svinjarsku industriju, a mogu se loše odraziti i na zdravlje ljudi.

Prema studiji koju je ovaj stručnjak sproveo u Erazmus medicinskom centru u Holandiji, kod svinja teških više od 150 kilograma dolazi do patogenih promena na srcu, a zabeležen je i nagli porast krvnog pritiska. Ove promene, baš kao i kod ljudi, pripisuju se nezdravom načinu života.

Svinje s prekomernom težinom veći deo dana spavaju i imaju vrlo malo fizičkih aktivnosti. Sve to dovodi do slabljenja funkcija srca, što se negativno može odraziti na njihovo zdravlje, posebno tokom stresnih perioda u životu kao što je pasenje krmača.
 

Povećana gojaznost svinja utiče na kvalitet mesa - © Pixabay

Van Esen je u svojoj studiji istakao da svinjarska industrija još uvek nije svesna ovog problema, te da će u budućnosti morati da mu posveti veću pažnju. Istraživanje koje je uradio ovaj stručnjak značajno je i za ljude, jer je funkcionisanje srca čoveka i svinje slično.

Zastoj srca koji se događa kod gojaznih ljudi veoma je sličan srčanim problemima koje imaju pretovljene svinje. I kod jednih i kod drugih, kako je utvrđeno, glavni uzrok su prekomerna težina, nedovoljno kretanje, odnosno nezdrav način života.

Iz tog razloga ovaj stručnjak upozorio je farmere da obrate pažnju na postojanje ovog problema, pogotovu u periodu kad spremaju životinje za transport. Uobičajeno je da se svinjama koje se šalju u klanicu uskraćuje voda, što izuzetno stresno utiče na njih.
 

Povećana gojaznost svinja utiče na kvalitet mesa - © Pixabay

U kombinaciji s gojaznošću i dotadašnjim neaktivnim životom često dolazi do srčanih problema, pa čak i munjevitog razvoja određenih bakterijskih infekcija. Utvrđeno je da u ovakvim stresnim uslovima slabi funkcija creva, pa intestinalne bakterije za kratko vreme, odnosno pre dolaska u klanicu, mogu da pređu u krvotok i meso. Rezultat je kontaminirana svinjetina, koja može da izazove trovanje onih koji je konzumiranju.

Autor: A.M.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.