Uskoro POJAČANE kontrole rada zadruga

Uskoro POJAČANE kontrole rada zadruga

Za potrebe ostvarenja zajedničkih ciljeva na unapređenju zakonitosti u zadrugarstvu u 2022. godini,revizorski savezi uz podršku Ministarstva privrede planiraju realizaciju mera pojačane kontrole zadruga koje nisu izvršile reviziju poslovanja u skladu sa Zakonom o zadrugama.

Zadruge kao obveznici revizije u skladu sa čl. 82 Zakona o zadrugama u obavezi su da realizuju redovne dvogodišnje i vanredne revizije.

Zadrugama koje se nalaze u privrednom prestupu u vezi sa neizvršenjem zadružne revizije,u skladu sa čl.102 Zakona o zadrugama, preti visoka kazna od 100.000 do 3.000.000 dinara, dok je za odgovorno lice kazna od 20.000 do 200.000 dinara.

Proveru da li se vaša zadruga nalazi u privrednom prestupu, možete izvršiti u svakom trenutku pretragom zadruge po imenu ili matičnom broju u Agenciji za privredne registre. U odeljku (rubrici) 16 nalazi se vaš poslednji objavljeni zaključak o reviziji.

Podsećamo zadruge koje su realizovale reviziju ali nisu objavile zaključak u APR-u, da to urade u najkraćem roku.

Imajući u vidu da zadružna revizija osim kontrolne ima i instruktivnu i savetodavnu funkciju, zadruge i zadrugari se mogu obratiti za informacije, pomoć i konsultacije revizorskim savezima:

Zadružni savez Srbije , revizor Slavoljub Plavšić [email protected]
Zadružni savez Vojvodine, revizor Mirjana Kajganić Majstorović [email protected]
Zadružni savez južne Srbije, revizor Ivana Veljović [email protected]

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica